Az oroszoknak nem tetszik

A lengyel közvélemény többsége immár támogatja az amerikai rakétapajzsot

Fordulat állt be az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésének lengyelországi megítélésében: egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint - a korábbi ellenkezést feladva - a közvélemény többsége immár támogatja az amerikai elfogó rakétáknak az országba telepítését.

2008.08.18 14:39MTI

Mindeddig az összes közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a lengyelek többsége ellenzi az amerikai rakétapajzs kiterjesztését; egy évvel ezelőtt például 56 százalék volt a terv elutasítóinak és mindössze 28 százalék a támogatóknak az aránya. A GFK intézett által ötszáz fő megkérdezésével, 4-5 százalékos hibahatárral készített új felmérésből viszont kiderült: a megkérdezettek 58 százaléka támogatja az amerikai rakéták befogadására vonatkozó varsói kormánydöntést, és csupán 37 százalékuk ellenzi, míg 5 százaléknak nem volt véleménye a kérdésről. 

A Rzeczpospolita című, konzervatív szellemiségű napilapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 45 százaléka véli úgy, hogy az amerikai rakétapajzs kiterjesztése erősíti hazája biztonságát; 30 százalékuk ellenkező véleményen volt, míg 21 százalékuk úgy tartja, hogy az amerikai fegyverek nincsenek hatással Lengyelország biztonságának szavatolására. A lengyelek háromnegyed részének mindazonáltal nincs kétsége afelől, hogy a rakétapajzsra vonatkozó lengyel-amerikai megállapodás nyomán romlik majd Lengyelország és Oroszország viszonya. Donald Tusk lengyel kormányfő múlt csütörtökön jelentette be, hogy (15 hónapos tárgyalássorozat után) megszületett a megállapodás az amerikai hadászati rakétapajzs egy részének Lengyelországba telepítéséről. 

A felek még aznap parafálták az egyezményt, amelyet hivatalosan a várhatóan szerdán Varsóba látogató Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ír majd alá. A megállapodás értelmében - amelyet a lengyel parlamentnek is jóvá kell hagynia - 2012-ig tíz amerikai elfogó rakétát telepítenek Lengyelországba. Csehországban egy hasonló egyezmény alapján pedig egy amerikai radarállomás fog működni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.