Magyarország fegyvereket szállított Grúziába?

Csehország tankot, ágyút és rakétavetőt szállította Grúziába

Csehország jelentősen hozzájárult Grúzia felfegyverzéséhez. Az utóbbi két évben Csehország volt az, amely a legtöbb tankot, ágyút és rakétavetőt szállította Grúziába - írta a Právo című prágai baloldali lap szerdán orosz forrásokra hivatkozva.

2008.08.13 18:10MTI

Oroszország azzal vádolja Grúziát, hogy éppen tankokkal és rakétavetőkkel gyilkolt meg nagyszámú civil lakost Chinvaliban. A cseh külügyminisztérium a fegyverkivitel kommentálását azzal utasította el, hogy annak engedélyezése nem a tárca, hanem az ipari és a kereskedelmi minisztérium hatáskörébe tartozik - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója. 

A Právóban közölt orosz kimutatás szerint Csehország az utóbbi két évben 120 darab régebbi, T-54/55 típusú és 55 darab T-72 típusú tankot, 36 ágyút, 25 aknavetőt szállított Grúziának. A T-72-es harckocsik, az ágyúk és az aknavetők jelenleg a cseh hadsereg legmodernebb fegyverei közé tartoznak. A második legnagyobb fegyverszállító e forrás szerint Ukrajna volt. E két országon kívül még az Egyesült Államok, Bulgária, Magyarország, Görögország, Izrael és Bosznia szállított nagyobb mennyiségű eszközt Grúziába. 

A táblázat eredetileg a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lapban jelent meg. Eszerint Magyarország 66 páncélozott csapatszállító járművet, 1186 automata fegyvert, 44 golyószórót, 600 gránátvetőhöz való lövedéket, egyéb lövedékeket, valamint 5000 füstgránátot szállított. A táblázat forrását a lap nem jelölte meg, de a szerkesztőség illetékes rovata az MTI kérdésére szerdán közölte: az adatok az orosz vezérkar központi felderítési igazgatóságától származnak. 

A Grúziába irányuló cseh fegyverkivitel értéke 2003-ban 1,3 millió euró, 2006-ban több mint hatmillió, míg 2007-ben 13,244 millió euró volt - nyilatkozta a Právónak Tomás Bartovsky, az ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője. A cseh fegyverek 99 százalékát a grúz hadseregnek adták el. Az illetékes cseh hatóságok már 2002-ben és 2003-ban engedélyezték a cseh hadsereg orosz gyártmányú SU-25 típusú katonai vadászgépeinek eladását Grúziának. A Právo azt állítja, hogy ma ezek a vadászgépek alkotját a grúz légierő gerincét.

Kormányszóvivő, HM: Magyarország nem adott el fegyvereket Grúziának

A kormányszóvivő és a Honvédelmi Minisztérium (HM) is cáfolta szerdán azt a sajtóhírt, hogy Magyarország fegyvereket adott volna el Grúziának. A Právo című prágai baloldali lap szerdán orosz forrásokra hivatkozva azt írta, Magyarország 66 páncélozott szállítójárművet szállított a grúz hadseregnek. Magyarország nem adott el fegyvereket Grúziának - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI érdeklődésére. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt mondta, a Magyar Köztársaság sem nem adott el, sem nem adott át fegyvereket Grúziának. Hozzátette: fegyverdonáció csak a NATO felhívására, azaz szövetségesi kereteken belül képzelhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.