Előzetes vizsgálat indul az ügyben

Grúzia etnikai tisztogatás miatt Hágában pert indít Oroszország ellen -

Etnikai tisztogatás vádjával Grúzia pert indít Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) - jelentette be kedden a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára.

2008.08.13 07:19MTI

Alekszandr Lomaja elmondta, hogy Grúzia hollandiai nagykövete panaszt nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz Oroszország ellen, mert etnikai tisztogatást hajtott végre Grúziában 1993 és 2008 között. E panasztól külön Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a Reuters hírügynökség telefonos megkeresésére közölte, hogy a Grúziához tartozó Dél-Oszétiával kapcsolatban érkeztek hozzá jelzések, és elképzelhető, hogy előzetes vizsgálatot indít az ügyben. Részletekkel ugyanakkor nem szolgált. 

A hágai Nemzetközi Bíróság kedd este közleményben megerősítette, hogy megkapta "Grúzia beadványát Oroszország ellen a Faji Megkülönböztetés Valamennyi Formájának Kiküszöböléséről Szóló Nemzetközi Egyezmény megsértése miatt". Röviddel a bejelentés után Tbiliszi helyesbítette a korábban kiadott közleményét, amelyben azt közölte, hogy a szintén hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult panaszával (ICC). A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) államok egymás közti vitás ügyeiben jár el. Ez a testület hozott ítéletet a bős-nagymarosi vízi erőmű kérdésében Szlovákia és Magyarország között. Az ICJ az ENSZ legfőbb jogi szerve. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az első olyan állandó bíróság, amely háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezik. Hivatalosan 2002 nyarán kezdte meg munkáját, de mivel nem élvezi az Egyesült Államok, Oroszország és Kína támogatását, működése egyelőre csak lassan halad előre. A bíróságok székhelye a hollandiai Hágában van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.