A választók lelkesedése Obamának kedvezett

Obamát a nők, a fiatalok, a feketék és a spanyolajkúak támogatták

Barack Obama, az Egyesült Államok megválasztott új, sorrendben 44-ik elnöke támogatóinak jelentős részét a nők, a fiatalok, a feketék és spanyolajkúak közül merítette, és elegendő voksot kapott a fehér lakosok körében, hogy megfossza győzelmi esélyeitől John McCaint, republikánus párti vetélytársát.

Amerika megválasztotta első fekete elnökét képgaléria

2008.11.05 11:39MTI, Fotó: MTI

Az AP amerikai hírügynökség által készített, szavazók megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás (exit poll) adatai szerint McCainre a fehér lakosok 55 százaléka adta voksát. Ennek a rétegnek az erőteljes támogatása létfontosságú volt a republikánus jelölt számára, de a felmérés arról tanúskodik, hogy nem volt elegendő, hogy ellensúlyozza Obama aránytalanul nagyobb támogatottságát más szavazói rétegekben. Obama és McCain között nagyjából egyenlő arányban oszlottak meg a fehér szavazatok Egyesült Államok-szerte, kivéve a déli államokban, ahol a rebublikánus jelölt kétszer annyi voksot kapott a fehérektől, mint Obama.

A 47 éves afro-amerikai elnökjelölt tarolt a fiataloknál: a harminc év alattiak körében több mint 34 százalékpontos előnyre tett szert McCainnel szemben. A 72 éves McCainre az idősebb, 65 év feletti korosztály képviselőinek alig több mint fele adta voksát. A 65 év felettiek a teljes szavazótábor mintegy negyedét teszik ki, befolyásuk ugyanakkora, mint a harminc év alattiaké. Az exit-poll eredményeiből ítélve a nők támogatása kulcsfontosságú volt a demokrata jelölt győzelmében. A nők jóval több mint a fele Obamára adta voksát, és a demokrata jelölt szűk előnyre tett szert a férfiak körében is.

Obamára szavazott majd minden fekete választó, és a spanyolajkúak kétharmada ugyancsak rá adta a voksát. A most először választó polgárok közül minden ötödik afroamerikai volt, vagyis arányaiban kétszer annyian voltak, mint a fekete lakosság lélekszámaránya az összlakossághoz képest. A felmérés arról tanúskodik, hogy a választók lelkesedése egyértelműen Obamának kedvezett: a demokrata jelölt tíz támogatója közül heten mondták azt, hogy felcsigázza várakozásukat az, hogy Obama lehet az Egyesült Államok új elnöke. McCain szavazóinak körében sokkal kisebb volt az elragadtatás: tíz ember közül alig hárman beszéltek így választottjuk esetleges győzelméről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.