Iszlám Állam

Elkapták a dzsihadisták fő vegyifegyver-mérnökét

Elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős - nemrég létrehozott - ágazatát.

2016.03.09 20:06MTI

Elfogták amerikai különleges egységek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fő vegyifegyver-mérnökét egy rajtaütésben a múlt hónapban Irakban - közölte két iraki biztonsági illetékes szerdán.

A névtelenül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Szlímán Dáúd al-Afari korábban Szaddám Huszein volt iraki diktátor hadiiparának fejlesztéséért felelős hivatalában dolgozott, amely vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott.

Szerintük elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős - nemrég létrehozott - ágazatát.A szélsőségesek vegyifegyver-szakértőjét az IÁ kezén lévő Moszultól mintegy 45 kilométerre nyugatra, Tal Afarnál fogták el. További részleteket azonban nem közöltek az akcióról.

Az illetékesek személyesen ismerik a szóban forgó férfit, és közvetlen információkkal rendelkeznek az iszlamisták vegyi fegyver programjáról.

Célzott támadások

Az Egyesült Államok tisztségviselői nem erősítették meg az értesülést a szélsőséges elfogásáról.

A Washington vezette koalíció mintegy két hónapja célzottan támadja - légicsapásokkal és a földön tevékenykedő különleges egységekkel - az IÁ vegyi fegyver infrastruktúráját - közölték ugyancsak névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági források és egy nyugati biztonsági illetékes Bagdadban.

A légicsapások a laboratóriumokat és berendezéseket célozzák, míg a földön további  műveleteket terveznek az iszlamisták vegyifegyver-szakértői ellen - tették hozzá.

Az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki.

Mustárgázt vethettek be

Feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján - mondták a biztonsági illetékesek.

A szakértők úgy vélik, hogy az IÁ mustárgázt állított elő és vetett be Szíriában és Irakban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.