Bonyolult feladat

Brutális mennyiségű vegyi fegyver egy amerikai raktárban

Mintegy 2600 tonnányi vegyi fegyver várakozik egy kolorádói telepen arra, hogy megfelelő módon hatástalanítsák. Eredetileg 2012-ig el kellett volna készülni a feladattal, de várhatóan csak az évtized végére rendeződik megnyugtatóan a helyzet.

2015.02.06 15:00ma.hu

Az Egyesült Államok, számos más országhoz hasonlóan, tekintélyes mennyiségű vegyi fegyvert halmozott fel az idők során - ezek között nagy részt képviselnek a tüzérségi lövedékek. A Kolorádó déli részén található Pueblo Vegyi Raktárban várják sorsukat ezek a fegyverek - összesen 2600 tonnányi mustárgáz-töltet.

Várhatóan márciusban látnak neki a szakszerű hatástalanításnak - melyre egy 1997-es nemzetközi megállapodás szerint legkésőbb 2012-ig sort kellett volna keríteni. De nem csak az amerikaiak maradtak el a feladattal: az oroszok, Líbia és Irak egyaránt kicsúszott a határidőből. Ennek fő oka, hogy a biztonságos ártalmatlanítás igen költséges, ez pedig lelassította az eljárást. Líbia remélhetőleg 2016-ra szabadul meg összes tömegpusztító vegyi fegyverétől, az oroszok pedig várhatóan 2020-ra, hacsak Putyin meg nem gondolja magát.



Visszatérve az USA-ba: két eljárással fogják megkezdeni a készlet megsemmisítését. Az egyik esetében robbantásra használt kamrákban engedik ki a lövedékek halálos tartalmát, majd vegyszerekkel semlegesítik a mustárgáz összetevőit. A másik esetében egy 4,5 milliárd dolláros költséggel épült üzembe szállítják szétszerelésre a tölteteket, ahol a semlegesítés vízben történik, illetve baktériumokkal dolgozzák fel a megmaradt vegyi anyagokat, melyeket aztán elszállítanak veszélyesanyag-tárolókba.

A Pueblo várhatóan 2019-re végez a feladattal, így a legelső vegyi fegyvereknek 55 év után ér véget küldetésük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.