A II. világháborúból maradtak hátra

Japán vegyi fegyverek megsemmisítésébe kezdtek Kínában

Az első kísérleti megsemmisítést Csilin tartomány Harpaling térségében indították, mivel ott találták eltemetve a legnagyobb mennyiségű vegyi fegyvert, becslések szerint 330 ezer darabot.

2014.12.01 14:57MTI

A második világháborúból hátrahagyott japán vegyi fegyverek megsemmisítésébe kezdtek hétfőn Északkelet-Kínában - jelentette a helyi média.

Az első kísérleti megsemmisítést Csilin tartomány Harpaling térségében indították, mivel ott találták eltemetve a legnagyobb mennyiségű vegyi fegyvert, becslések szerint 330 ezer darabot. Az akció újabb lépés a már hosszú évek óta elkészítés alatt álló, a vegyi fegyverek teljes megsemmisítését szolgáló folyamatnak - közölte a külügyminisztérium.

A megszálló japán hadsereg a második világháború végén legalább 2 millió tonna vegyi fegyvert hagyott Kína 15 tartományában, körülbelül negyven helyszínen. Többségük az északkeleti országrészben van három tartomány, Hejlungcsiang, Csilin és Liaoning területén.

A kínai beszámoló kitér rá, hogy bár a háborúnak évtizedek óta vége, a fegyverek a mai napig komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a környezetre. Peking továbbra is a megsemmisítés folyamatának felgyorsítását szorgalmazza.

A nemzetközi vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel összhangban Kína és Japán képviselői 1999-ben írtak alá memorandumot az elhagyott fegyverek megsemmisítéséről. Eszerint a szigetország biztosítja az ehhez szükséges anyagi fedezetet, a technológiát, a szakértői hátteret és a szükséges létesítményeket. Kína ehhez a közreműködését ajánlotta fel.

A japán vegyi fegyverek ártalmatlanításáról legutóbb 2010-ben lehetett hallani, amikor a kelet-kínai Nanking külterületén a feltárást és a károk helyreállítását követően már történtek lépések a megsemmisítés érdekében. 2003-ban több mint egymillió kínai írt alá egy interneten indított kezdeményezést, amely kártérítést követelt Japántól a Kínában elásott vegyi fegyverek okozta veszteségért.

1945 óta több mint kétezer kínai halálát vagy egészségügyi károsodását okozták ezek a fegyverek. Japán azonban közölte, nem hajlandó kártérítést fizetni, arra hivatkozva, hogy arról Peking 1972-ben, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításakor lemondott. A Kína és Japán közti totális háború 1937. július 7-én tört ki, s egészen 1945. szeptember 2-ig tartott, amikor Japán feltétel nélkül kapitulált.

A megszállás idején a japán légi támadások szinte valamennyi kínai nagyvárost elérték, sok helyütt különböző járványokat és betegségeket terjesztettek el. A hosszú éveken át húzódó háború becslések szerint kínai részről mintegy 21 millió, japán részről közel kétmillió áldozatot követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.