Eltitkolta a Pentagon

Iraki vegyi fegyverektől szenvedtek sérüléseket amerikai katonák 2003-ban

Amerikai katonák több alkalommal is sérüléseket szenvedtek iraki raktárakban talált vegyi fegyverektől, ám a Pentagon mind az elavult, lejárt szavatosságú fegyverkészleteket, mind pedig az incidenseket eltitkolta.

2014.10.15 20:14MTI
freedigitalphotos.net/Phaitoon

A The New York Times szerint az amerikai csapatok Irak megszállását követően mintegy 5 ezer vegyi robbanótöltetet, tüzérségi lövedéket és légi bombát találtak.

Az 1991 - vagyis az első öbölháború - előtt gyártott fegyverekkel kapcsolatban hat alkalommal történt baleset, amelyek során 17 amerikai katona és hét iraki rendőr szenvedett sérüléseket.

Az amerikai hadsereg elismerte a The New York Timesnak, hogy az iraki megszállás éveiben az érintett katonák kezelése esetében valóban nem tartotta be a vegyi fegyver okozta sérülésekre vonatkozó előírásokat. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a napilap által nyilvánosságra hozott tények alapján elrendelte a katonai egészségügyi rendszer működésének felülvizsgálatát.

A legtöbb vegyi fegyvert Bagdadtól északnyugatra, a 80-as évektől az ilyen fegyverek gyártására szakosodott Muthannai Állami Létesítményben találták. Idén júniusban a komplexum az Iszlám Állam terrorszervezet kezére került. Az iraki kormánynak az ENSZ-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a létesítményben ekkor, azaz idén júniusban mintegy 2500 vegyi rakétát tároltak.

A lap szerint a Pentagon az inváziót követő hónapokban, a felkelők támadásai közepette az alacsony prioritású feladatok közé sorolta a vegyi fegyverek felkutatását és azzal kapcsolatban visszatartott adatokat egy 2004-es és egy 2006-os washingtoni vizsgálat elől is.

Amerikai katonák az iraki köztársasági gárda egyik objektumában 2400 vegyi rakétára bukkantak - némelyikük hatóanyaga a szarin volt -, amelyeket feltehetően 1991 előtt ástak el.

Az iraki erők még 2010-ben is találtak olyan, szakszerűtlenül tárolt vegyi fegyvereket, amelyeket vélhetően az amerikai vagy az iraki hadsereg gyűjtött össze. Núri al-Máliki kormány azt tervezte, hogy a fegyvereket Muthanna tartományban egy beton szarkofágba zárja, ám ezt az Iszlám Állam terjeszkedése meghiúsította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.