Vegyi fegyverek

Mustárgázt vetettek be Szíriában

A félelem egyre nagyobb Szíriában és Irakban, a lakosság attól tart, hogy újra vegyi fegyverek kerülnek bevetésre a térségben.

2015.11.08 14:07ma.hu

Mustárgázt vetettek be idén augusztusban Szíria egyik északi városában, Mareaban – nyilatkozták a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői. Az Iszlám Államot gyanusítják azzal, hogy egy helyi lázadó csoport elleni harc folyamán használták fel a vegyi fegyvert - írja a Biztonságpolitika.hu számos forrásra hivatkozva.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet elmondása szerint az augusztus 21-én bekövetkezett támadás után kezeltek egy négytagú családot, akik súlyos légzési nehézségektől, hólyagosodástól és égési sérülésektől szenvedtek, miután egy lövedék eltalálta a Mareaban lévő otthonukat. A helyi lázadók azt mondták, a lövedékek keletről, egy az Iszlám Állam által elfoglalt faluból érkeztek. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet azt is hozzáfűzte, elég nagy a valószínűsége annak, hogy egy csecsemő halálát is a mustárgáz okozta.

Nem csoda, hogy a félelem egyre jobban növekszik Szíriában és Irakban, ugyanis a lakosság attól tart, hogy újra vegyi fegyverek kerülnek bevetésre a térségben. Arról azonban, hogy az Iszlám Állam milyen forrásokból szerezte be a mustárgázt, nem született egységes vélemény.

Amerikai tisztviselők szerint az Iszlám Állam Szíriában szerezhette be a vegyi fegyvert, de a szír kormány kijelentette, hogy a szarin töltetű lövedékek 2013. augusztus 21-ei, több száz civil halálát okozó gútai alkalmazását követő, jelentős nemzetközi közreműködés és felügyelet alatt folyó leszerelés révén az összes szíriai vegyi fegyvert megsemmisítették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.