Egy rakomány mustárgáz

Elindult a szír vegyifegyverkészlet negyedik rakománya

A szíriai hatóságok átadták szerdán a vegyi fegyverekhez használatos anyagok negyedik rakományát, amelyet azért szállítanak el a polgárháború sújtotta országból, hogy ne lehessen fegyver gyártására felhasználni.

2014.02.26 21:25MTI

"Egy rakomány mustárgáz hagyta el Szíria területét" - írta Latakia kikötőjéből keltezett közleményében Sigrid Kaag, a szíriai vegyifegyver-arzenál megsemmisítésével megbízott munkacsoport vezetője. A férfi üdvözölte a harcanyag elszállítását, amely szerinte egy újabb fontos lépés a leszerelés felé.

"A közös misszió azt várja, hogy Damaszkusz biztonságos módon és a kiszabott határidőn belül megszabaduljon a maradék vegyi fegyvereitől is, és felgyorsítsa a rakományok rendszeres és módszeres szállítását" - tette hozzá Kaag.

Az előző szállítmány február 10-én hagyta el Szíria területét egy norvég zászló alatt közlekedő különleges teherhajón.

A szíriai vegyi fegyvereket egy tavaly őszi amerikai-orosz megállapodás értelmében semmisítik meg. Az egyezség azután született, hogy az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg a Moszkva pártfogoltjának számító Bassár el-Aszad szíriai elnököt, miután a damaszkuszi rezsim Washington állítása szerint több mint 1400 embert ölt meg egy ideggáztámadásban a szír főváros közelében.

Az eredeti tervek szerint Damaszkusznak már át kellett volna adnia a birtokában lévő összes, vegyi fegyver gyártására használható mérgező anyagot, de az 1300 tonnásra becsült készletnek eddig mindössze a töredéke hagyta el a közel-keleti országot. Szakértők szerint a vegyi fegyverek megsemmisítésére szabott június 30-i határidő betartását a háború, a rossz idő, a bürokrácia és műszaki okok is megakadályozhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.