Az ENSZ kéksisakosai igyekeznek útját állni

Kiújultak a harcok a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Ismét fellángoltak a harcok a hét végén a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti, Ruandával határos vidékén, az ón- és rézlelőhelyekben gazdag Észak-Kivu tartományban.

2008.10.29 17:46MTI

A térségből érkező hírek szerint az ENSZ kéksisakosai igyekeznek megállítani a tartományi főváros, Goma irányába előrenyomuló tuszi fegyveres lázadókat.

Laurent Nkunda önjelölt "tábornok", a lázadók vezére kijelentette: fegyvereseivel - akiknek létszáma becslések szerint négyezer fő - be akarják venni a várost. Nkunda egy évvel az 1998-ban kirobbant polgárháború 2003-as lezárása után indított fegyveres harcot. Idén januárban tűzszünet köttetett, ennek ellenére a vidék augusztus óta ismét ellenségeskedések színtere.

Az óriási kiterjedésű, több mint négy franciaországnyi állam nyugati végében fekvő fővárosban, Kinshasában székelő, Joseph Kabila vezette kormány nem tud úrrá lenni a különféle lázadószervezeteken. Ezeket az egykori Zaire-ral szomszédos országok, Uganda, Ruanda és Burundi - fél szemmel hatalmas szomszédjuk nyersanyagkészleteire sandítva - támogatják. Kinshasa többször megvádolta Ruandát, hogy katonai egységeket dobott át a két ország határán, a tuszi lázadók erejét növelendő. A ruandai kormány rendre visszautasítja e vádat, és azzal vág vissza, hogy a KDK hadserege együttműködik a ruandai központi hatalom hutu ellenfeleivel.

Nkunda azzal indokolja az általa vezetett fegyveres harcot, hogy meg kell védelmezni a kongói tuszi népcsoportot. Az okfejtés szerint erre azért van szükség, mert a KDK hadserege összejátszik ruandai hutu milíciákkal, olyan csoportokkal, amelyek tagjai felelősek a 1994-ben Ruandában elkövetett népirtásért, tuszik és a "mérsékelt" - a másik népcsoporthoz tartozók elleni gyűlölködésben nem kellő lelkesedéssel részt vevő - hutuk tömeges lemészárlásáért.

Észak-Kivuban a harcok legutóbbi, augusztusi kiújulása óta 250 ezren, az elmúlt két évben velük együtt összesen mintegy 850 ezren menekültek el lakóhelyükről. Zömüket a Goma környékén felállított menekülttáborokban szállásolták el, s így most ismét konfliktusövezetben találják magukat. Noha az ENSZ - a világszervezet többi missziójához képest jelentős - 17 ezer 600 fős békefenntartó erejét szinte teljesen a keleti országrészbe vonta össze, a helyiek neheztelnek a misszióra, mondván, az nem képes megvédeni őket a lázadóktól.

Megfigyelők szerint az egész misszió értelme megkérdőjeleződne, ha a kéksisakosoknak nem sikerülne megvédenie Gomát, és a lázadók elfoglalnák a várost. A fegyveres konfliktust táplálja, hogy a bő 60 milliós volt belga gyarmat keleti részén a hegyek gazdag arany- , réz- és ónlelőhelyeket rejtenek, ezenkívül kobalt és egy ritka érc, a számítógépes félvezető lapkák, illetve mobiltelefonok és más szórakoztatóelektronikai eszközök gyártásához használt coltan is megtalálható ott.

A kongóiak háromnegyede ennek ellenére napi kevesebb mint egy dollárból tengődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.