Elszaporodtak a nők elleni nemi erőszakok is

Erőszakkal toboroznak gyermekkatonákat Kongóban - virágzik a szexrabszolgaság is

Fegyveres csoportok egyre gyakrabban "soroznak be" fiatalkorúakat erőszakkal a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol elharapózott a nők elleni nemi erőszak is - közölte hétfőn az Amnesty International (AI).

2008.09.29 17:00MTI

A világ legnagyobb, londoni székhelyű emberi jogi szervezete jelentésében többek között megállapította: Észak-Kivu tartományban a családjukhoz korábban hazaengedett gyermekkatonák több mint felét ismét fegyverforgatásra kényszerítették az említett csoportok. Andrew Philip, az AI szakértője ezt azzal magyarázta, hogy az egykori gyermekkatonák a fegyverforgatásban szerzett tapasztalatuk miatt különösen értékesek e csoportok szemében, ezért nagy annak kockázata, hogy erőszakkal ismét harcolásra kényszerítik őket.   

Azokat a fiatalokat pedig, akik megkísérelnek elmenekülni, a fegyveresek megölik vagy megkínozzák, gyakran hasonló korú társaik szeme láttára. Az AI kitért arra is, hogy a kongói kormányerők és a (lázadó) fegyveres csoportok ezrével erőszakolnak meg, vagy tesznek más módon szexuális kizsákmányolás áldozatává nőket és fiatalkorú lányokat a tartományban. A nemi erőszak gyakran nyilvánosan, sőt a családtagok szeme láttára történik.
 
Sok nőt pedig elrabolnak és szexrabszolgaként tartanak fogva - tette hozzá az AI. A kongói kormányhadsereg és a Nép Védelme Nemzeti Kongresszusa (CNDP) nevű lázadószervezet közötti harcok augusztus végén újultak fel, jóllehet a szemben álló felek korábban Gomában békemegállapodást kötöttek, amelyben a gyermekkatonák bevetését is megtiltották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.