Atompánik

Szöul: kevés választ el minket a kisméretű északi atomrobbanófejtől

Észak-Korea hamarosan képes lesz miniatürizált nukleáris robbanótöltetet előállítani és azt interkontinentális rakétára szerelni.

2016.02.16 13:36MTI

A szöuli parlamentben elmondott beszédében Pak Gun Hje kijelentette: erősíteni kell a szövetséget Japánnal, valamint az együttműködést Kínával és Oroszországgal, ahhoz, hogy ezt elkerüljék.

"Eljött az ideje annak, hogy alapvetően rendezzék az észak-koreai problémát. Phenjannak már nem sikerül becsapni és fenyegetni minket" - közölte Pak Gun Hje. Hangsúlyozta, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ezentúl nem számíthat Szöul fenntartás nélküli támogatására, ahogy ez korábban történt.

Szólt arról is, hogy függetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatától, Dél-Korea döntő fontosságú intézkedéseket tesz Észak-Korea viszonylatában, amely folytatja rakéta technológiájának fejlesztését. "Minden erőnket mobilizálni kell, hogy megoldjuk az észak-koreai nukleáris kérdéskört" - mondta.

A parlamenti képviselőknek azt ígérte, Dél-Korea minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az észak-koreai vezetés tudtára adja, nukleáris-és rakétaprogramja nem szavatolja túlélését, éppen ellenkezőleg felgyorsítja bukását". Pak Gun Hje szólt arról, a kialakult helyzetben Szöul nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy megerősítse szövetségét az Egyesült Államokkal és Japánnal, akárcsak az együttműködést Kínával és Oroszországgal.

Észak-Korea február hetedikén nagy hatótávolságú rakétával Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Azt megelőzően, január hatodikán Phenjan arról számolt be, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.