Migránsválság

Erdogan megfenyegette az EU-t

"...eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

2016.02.11 12:17MTI

Recep Tayyip Erogan török elnök arra figyelmeztetett európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

Erről maga Erdogan beszélt egy csütörtöki ankarai rendezvényen. A politikus a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette e lehetőségre.

Erdogan beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozása érdekében.

A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

600 ezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal

Twitter

Hatszázezer szíriai érkezhet a török határra az újabb menekülthullámmal, ha folytatódnak a szíriai kormányerők és Oroszország légicsapásai - mondta Recep Tayyip török elnök egy csütörtöki ankarai rendezvényen az Aleppóban és környékén zajló harcokkal kapcsolatban.

A török elnök hangsúlyozta: véges a türelme a szíriai helyzet láttán és egy adott ponton "megteszi majd a szükséges lépéseket".

Erdogan szerint olyan megoldást kell keresni, amely a Szíriából útnak indulókat hazájukban tartja. Ahelyett, hogy az ENSZ instrukciókkal látja el Törökországot, lépjen közbe Szíriában - tette hozzá.

Erdogan türelme véges

Értesülések szerint a török elnök nem először fenyegetőzött ezzel. Egy görög hirportál a hét elején arról számolt be: Erdogan már tavaly novemberben Brüsszelben Junckert és Tuskot azzal fenyegette meg, hogy Törökország menekültekkel árasztja el Európát, ha az unió vezetői nem kötnek jobb alkut Törökországgal a menekültválság megoldása érdekében.

Most kijelentette: Törökország ez idáig közel 10 milliárd dollárt költött a területén tartózkodó menekültekre, amelyhez az ENSZ 455 millió dollár támogatást adott. Szégyen - minősítette a hozzájárulás összegét a politikus.

Más országok száz, háromszáz, ötszáz esetleg ezer menekültet fogadtak be - folytatta. Korábban az edirnei határnál többször megállítottuk a nyugatra tartó migránsokat, de lehet, hogy később átengedjük őket és egyszerűen csak jó utat kívánunk nekik - fogalmazott a köztársasági elnök.

A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. Oroszország tavaly szeptember vége óta Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére légicsapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták és más fegyveres ellenzéki csoportok ellen harcoló kormánycsapatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.