Konfliktus

"Bár ne történt volna meg" - Erdogan sajnálkozott az orosz vadászgép lelövése miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte sajnálkozását szombaton amiatt, hogy egy török vadászgép négy nappal korábban lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját a szíriai határnál. Az államfő most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban komoly feszültséget okozó incidens óta.

2015.11.28 14:31MTI

Erdogan támogatói előtt beszélt. Ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt.

Mindazonáltal sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

"Bár ne történt volna meg (az orosz gép lelövése), de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset" - mondta.

Mindkét félnek higgadtabban kellene viszonyulnia az ügyhöz - jelentette ki. Megismételte, amit az előző nap mondott: a párizsi klímakonferencia alkalom lesz a feszültségek elsimítására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erdogan beszéde előtt nem sokkal az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy "a helyzet tisztázódásáig" halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba, mert "problémákkal" szembesülhetnek ott.Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában bejelentette, hogy Oroszország január 1-jétől felfüggeszti a török állampolgárok vízummentességét. Moszkva kifejezetten aggódik a Törökországban fennálló terrorveszély miatt, aminek közvetlen hatása lehet Oroszország biztonságára és állampolgáraira. "Mindenféle irányba utaznak fegyveresek Törökországon keresztül" - utalt rá az orosz tárcavezető.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában azt mondta, hogy Putyin elnök nem akar beszélni Erdogannal, mert Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a vadászbombázó lelövéséért. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.