Szerinte alábbhagyna a menekültáradat

Erdogan beszüntetné az orosz légitámadásokat Szíriában

Az ecuadori látogatáson tartózkodó török elnök felszólította csütörtökön Oroszországot, hogy hagyja abba Szíria bombázását, mert akkor talán alábbhagy a menekültek Törökországba áramlása.

2016.02.05 07:47MTI

"Európai barátaink azt szeretnék, ha megállítanánk a menekültek áradatát, de hogy volnánk erre képesek, amikor Oroszország és a szíriai hatalom bombázza ezeket az embereket" - tette fel a kérdést Recep Tayyip Erdogan azon a sajtóértekezleten, amelyet hivatali kollégájával, Rafael Correával közösen tartott.

Lehetetlen megállítani a menekülteket a török-szíriai határnál, ha nem szűnnek a légitámadások. A február 25-ére Genfbe tervezett béketárgyalásoknak is csak abban az esetben van értelme, ha abbamarad a bombázás - tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette csütörtökön, hogy egy török katonai beavatkozás titkos előkészületeire utaló jeleket figyelt meg Törökország és Szíria határán, több átkelőhelyen. A tárca szóvivője közölte azt is, hogy a szíriai Szarmada és a török Reyhanli közötti átkelőn keresztül Törökország éjszakánként fegyverekkel látja el a felkelők kezén lévő Aleppó és Idlíb városokat. A szóvivő szerint az Egyesült Államok és a NATO képviselői ezeket a szállítmányokat "humanitárius konvojoknak" nevezik.

Eközben a szíriai humanitárius válság enyhítésére Londonban összehívott nemzetközi konferencián Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kijelentette, hogy azok, akik támogatják Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát, ugyanolyan háborús bűncselekményeket követnek el, mint az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet.

Davutoglu később az orosz védelmi tárca állításaira reagálva azt mondta, az oroszok egyszerűen csak véka alá akarják rejteni bűneiket Szíriában azzal, hogy megpróbálják elvonni a figyelmet a civilek elleni támadásaikról. A török kormányfő úgy fogalmazott, Oroszország ezt ráadásul úgy teszi, hogy éppen "megszállja Szíriát".

Hozzátette, Törökországnak minden joga megvan ahhoz, hogy intézkedéseket hozzon saját védelme érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.