"Nem a testvérem. Jozef már régen halott"

Pozsony is kérni fogja Csehországtól Jozef Rohác kiadását

Miután kedden az Interpol magyar irodája megindította a Prágában elfogott, magyarországi robbantásokkal is kapcsolatba hozott Jozef Rohác kiadatásának procedúráját, a szlovák rendőrség szóvivője bejelentette: Pozsony akkor is ragaszkodik a szlovák állampolgárságú Rohác kiadatásához, ha a cseh hatóságok úgy döntenek, hogy Rohácot a magyar hatóságok kezére adják.

2008.10.28 18:26MTI

A budapesti Aranykéz utcai, továbbá a Fidesz székházánál, a Szájer József és Torgyán József lakásánál elkövetett robbantásokkal gyanúsítható, közel egy évtizede bujkáló Rohác közlekedési ellenőrzés során bukott le Prágában.

A pozsonyi hatóságok a volt szlovák államfő, Michal Kovác fiának, a fiú erőszakos elhurcolásának ügyében akarják kihallgatni a férfit. A szóvivő megjegyezte: erre a Szlovákia területére is kiterjedő magyarországi Interpol-körözés is jogalapot ad. A magyarul hibátlanul beszélő Rohác egy Léva melletti faluban élő húga a Markíza televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy a Prágában elfogott személy nem az ő testvére, mert Jozef már régen halott. Rohác szülei évekkel ezelőtt többször úgy nyilatkozták, hogy a fiuk időnként felhívja őket telefonon

Martin Korch szlovák rendőrségi szóvivő Rohác elfogásának hírére reagálva közölte, hogy a férfi nem szerepel a körözöttek szlovákiai adatbázisában. Rohác ellen ugyanis a szlovák hatóságok már korábban megszüntették a nyomozást, ami annak megállapítására irányult, vajon helyezett-e pokolgépet egy Robert Remiás nevű volt rendőrnek a gépkocsijába.

Remiásnak állítólag azért kellett meghalnia, mert ő volt az egyetlen, aki kapcsolatban állt - az azóta is külföldön bujkáló, más értesülések szerint "új identitással" újra Szlovákiában élő - Fegyveres Oszkárral, akit a Michal Kovác fiának elrablásával kapcsolatos ügyben koronatanúként tartottak számon.

Az 1995-ös ügyről annak idején azt lehetett tudni, hogy az államfő fiát a Kováccsal ellenséges viszonyban lévő Vladimír Meciarhoz közel álló, Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálat szervezte meg. A szolgálat célja az lett volna, hogy az ifjabb Kovácot kiszolgáltassák az ellene csalási ügyben eljárást folytató német hatóságoknak, s ily módon kompromittálják Michal Kovác államfőt.

Lexa ellen eljárás indult, de ismeretlen helyre távozott, s csak a kormányváltás után, kiadatással került vissza Szlovákiába a Dél-afrikai Köztársaságból.

Az államfői jogköröket ideiglenesen ellátó Vladimír Meciar kormányfő közben olyan amnesztiát hirdetett, amely teljes védelmet biztosított Ivan Lexának, akit később a szlovák bíróságok tucatnyi más ügyben rendre fölmentettek.

Lexának esetenként jelentős kártérítéseket is megítéltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.