Költségek

Csődbe viheti Nagyenyedet a Bethlen Gábor Kollégium épületének felújítása

A 2012-ben indult projekt nemcsak a több száz éves épületegyüttes teljes körű felújítására, hanem az iskolai felszerelés beszerzésére, számítógépek és interaktív oktatási eszközök megvásárlására is kiterjed.

2016.01.25 12:51MTI

A Maszol.ro portál szerint csődbe viheti az erdélyi Nagyenyed önkormányzatát a helyi Bethlen Gábor Kollégium 2012 óta tartó felújítási munkálatainak további késlekedése.

Ha a kivitelező június 30-ig képtelen befejezni a munkálatokat, Nagyenyednek közel 23 millió lejes (1,61 milliárd forint) támogatást kell visszafizetnie az Európai Uniónak. A késések miatt 2,4 millió lejt (168 millió forint) már így is a 23 ezer lakosú városnak kell előteremtenie a saját költségvetéséből.

Az erdélyi Fehér megye legjelentősebb magyar iskolájának az épületeit 2004-ben szolgáltatták vissza a református egyháznak. A kollégium felújításához az önkormányzat pályázott EU-forrásokra, és ellentételezésként 25 évre bérmentes használatra megkapta az egyháztól az iskolaépületet. A 2012-ben indult projekt nemcsak a több száz éves épületegyüttes teljes körű felújítására, hanem az iskolai felszerelés beszerzésére, számítógépek és interaktív oktatási eszközök megvásárlására is kiterjed.

Az EU lehetővé tette, hogy Románia 2015 végéig számoljon el a 2007-2013-as költségvetési ciklusban elnyert támogatásokkal, és a múlt év végi határidő után további fél év haladékot adott a támogatott projektek befejezésére. A 2016-ban elvégzett munkálatok költségeit azonban már maguknak a pályázóknak kell állniuk. Ha június 30-ig sem sikerül lezárni a pályázatot, a teljes támogatást vissza kell fizetni.

Kerekes György nagyenyedi városmenedzser úgy vélte, hogy a teljes összeg visszafizetése a kisváros csődjét jelentené. A román törvények szerint a felújításra kiírt közbeszerzés győzteseként azt a vállalatot kellett kihirdetni, amely a legalacsonyabb áron vállalta a munka elvégzését. A késést az okozta, hogy a nagyenyedi műemléképület felújítását egy út- és hídépítő cég nyerte meg, mely egy - a műemlék-restaurálásokban jártas - jászvásári cég felügyelete alatt dolgozott.

Hátravan még az udvar kialakítása, a Bagolyvárként ismert egykori fiúkollégium épületének padlózása és csempézése, a fürdőszobák és a villanyhálózat beszerelése, valamint az osztálytermek kialakítása és felszerelése. Ezek mellett lambéria- és színpadfelújításra van szükség a díszteremben is. A hátralévő munkák a teljes felújítás nyolc százalékát teszik ki.

Szőcs Ildikó iskolaigazgató a portálnak elmondta: sokkal gyorsabban is mehetett volna a munka, ha a felek nem mutogatnak folyamatosan egymásra a menet közben felmerült problémáknál. "Ami a befejezést illeti: tavaly optimistább voltam" - idézte a portál az igazgatót, aki azt is aggályosnak tartotta, hogy a felújítás körüli bonyodalmakat a választási kampányban is fel fogják használni az önkormányzati tisztségekért harcoló felek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.