Sárga festék, román zászló

Meggyalázták Bethlen Gábor fejedelem nagyváradi szobrát

A szobrot sárga festékkel kenték össze, és a fejedelem nyakába román zászlót kötöttek.

2014.06.11 11:06MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Meggyalázták Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nagyváradi egészalakos szobrát - írja szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap. A lap beszámolója szerint a szobrot sárga festékkel kenték össze, és a fejedelem nyakába román zászlót kötöttek.

A megcsúfított szoborról az egyik közösségi hálón tett közzé hétfőn készített képeket egy nagyváradi polgár. A szoborgyalázók a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat is szétdobálták a szobor talapzatától.

A Krónika beszámolója szerint keddre civilek tüntették el a szoborról a festéket és a zászlót, ők gyűjtötték össze a talapzathoz a szétdobált koszorúkat. Bethlen Gábor fejedelem egészalakos szobrát, Kós András alkotását 2003-ban állíttatta a református egyház, de a szobor azóta a polgármesteri hivatal tulajdonába került.

A szobor ismeretlen meggyalázói ellen a városháza tehetne feljelentést, de eddig nem tett. Sárközi Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi önkormányzati képviselője a lapnak elmondta, nem egyedi esetről van szó. A városban József Attila, Czárán Gyula és Szacsvay Imre szobrát is meggyalázták korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.