Terrorizmus

Olajkikötőt támadott az Iszlám Állam Líbiában

Támadást mért az egyik legnagyobb líbiai olajkikötő közelében lévő olajlétesítményekre a terrorszervezet líbiai ága, amelynek tagjai számos tartályt felgyújtottak és további merényletekkel fenyegetőztek.

2016.01.21 15:34MTI

A harcok során a polgári lakosságot ellátó vezeték is megsérült.

Mohamed al-Hariri, az észak-afrikai ország nemzeti olajtársaságának szóvivője azt mondta, a Rász Lanúf olajipari létesítmény közelében szerdán lezajlott támadás miatt a környéket óriási füstfelhő takarja és "környezeti katasztrófa" fenyegeti. A dzsihadisták az ipari és a lakott területek energiaellátását biztosító vezetékeket is megrongálták.

A dzsihadista szervezethez közel álló, Telegram nevű hírpotrálon csütörtökön közzétett videón az IÁ egyik harcosa arról beszélt, hogy "ma Esz-Szíder és Rász Lanúf, holnap Brega kikötője, majd Tobruk, Esz-Szerír, Dzsálo és al-Kufra" ellen intéznek támadást. Egy másik tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a szélsőségesek az Amal olajmezőt az Esz-Szíder olajkikötővel összekötő vezetéket vették célba. A dzsihadisták rövid ideig tartó összecsapást folytattak a létesítmény őreivel, akik visszaverték a támadást.

Az észak-afrikai országban két nappal ezelőtt egységkormány alakult, és sokan azt remélik, ennek segítségével sikerülhet felszámolni a Moammer Kadhafi diktátor uralmának 2011-es megdöntése után kialakult kaotikus állapotokat. Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működik, az egyik - a nemzetközileg elismert - a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban. Az Iszlám Állam líbiai szárnya, amely teljesen ellenőrzése alatt tartja Szirte városát, korábban számos hasonló támadást hajtott végre, és egy tucatnyi olajtartályt megsemmisített.

Líbia legnagyobb olajkikötői 2014 decembere óta zárva tartanak. Az észak-afrikai ország olajtermelése negyedére esett vissza a 2011-ben naponta kitermelt 1,6 millió hordónyi olajhoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.