Terrorizmus

Szakértő: kirekesztettség és naivitás miatt csatlakoznak nők az Iszlám Államhoz

A szíriai és iraki fegyveres harcokban jelenlegi adatok szerint négy-ötezer európai vesz részt terrorszervezetek oldalán, köztük hozzávetőlegesen ötszáz nő.

2016.01.16 10:10MTI

A kirekesztettség érzése és naivitásuk, romantikus elképzeléseik indítják az Európában felnőtt muzulmán nőket arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Sántha Hanga - akinek a témában tavaly decemberben jelent meg Speidl Biankával közös tanulmánya - elmondta: az etnikai hovatartozás, életkor és családi háttér szempontjából nagyon különböző nők internetes megnyilatkozásaiból kiderül, hogy az IÁ-hoz való csatlakozást megelőző közös élményük a nyugati társadalomból való kirekesztettség érzése, a viseletük miatt őket érő zaklatások, megaláztatások. Emellett nagy szerepet játszanak naiv, romantikus elképzeléseik arról, hogy miként tudnának nőként hozzájárulni az ideális iszlám társadalom létrejöttéhez - tette hozzá.

A szíriai és iraki fegyveres harcokban jelenlegi adatok szerint négy-ötezer európai vesz részt terrorszervezetek oldalán, köztük hozzávetőlegesen ötszáz nő - jegyezte meg a kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.