Terrorizmus

A térképen is felszámolnák az Iszlám Állam "központjait"

Három kulcspontját határozta meg a dzsihadisták elleni harcnak a francia és az amerikai védelmi miniszter, aki kijelentették: Rakkában és Moszulban vége lesz az Iszlám Állam uralkodásának.

2016.01.20 20:59MTI

Ők egyébként Oroszországnak is odaszúrtak találkozójukon, szerintük ugyanis Moszkva a szíriai ellenzéki erők bombázásával rossz úton jár.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet visszaszorulóban van Irakban és Szíriában, ahol az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció a szervezet hatalmi központjainak felszámolását tervezi Moszulban és Rakkában - mondta szerdán a francia és az amerikai védelmi miniszter.

A terrorszervezet elleni hét ország (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Ausztrália, Olaszország és Németország) részvételével a francia fővárosban rendezett egyeztetésre Oroszország nem kapott meghívást. "Oroszország fontos szereplő a szíriai ügyben. Tekintettel vagyunk erre a helyére, és azt szeretnénk, ha az erejét az Iszlám Állam elleni harcra koncentrálná, és abbahagyná a lázadó csoportok bombázását, akik maguk is az Iszlám Állam ellen harcolnak" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter a terrorszervezet elleni katonai fellépésről, a hét ország részvételével a francia fővárosban rendezett egyeztetésen.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint "az oroszok rossz stratégiai utat követnek" Szíriában. "Amíg ez nem változik, nincs megfelelő közös alap az együttműködéshez" - tette hozzá. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a két ország tárcavezetője üdvözölte, hogy az Iszlám Állam visszaszorulóban van Irakban és Szíriában is. "A kölcsönös erőfeszítéseink meghozták gyümölcseiket. Az Iszlám Állam visszavonulóban van, sikerült az erőforrásaira lecsapnunk. Most kell növelni az erőinket egy összefüggő közös stratégia létrehozásával" - fogalmazott Jean-Yves Le Drian.

Ashton Carter szerint a dzsihadista szervezet elleni harcnak három kulcspontja "az Iszlám Állam nevezetű rák megszüntetése a Moszulban és Rakkában található hatalmi központok felszámolásával, a tumor áttétei elleni harc az egész világban, valamint a hazai lakosság megvédése".

A 130 áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletsorozat után Franciaország egy "nagy és egységes koalíciót" szeretett volna létrehozni az Iszlám Állam ellen, ez a terv azonban nem sikerült az orosz stratégia miatt, jóllehet Párizs és Moszkva egyezteti katonai fellépését Szíriában és Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.