Illegális bevándorlás

Lezárták! - Nem tudnak átmenni a macedón-görög határon a menekültek

Több százan rekedtek görög területen a döntés következtében, miután a macedón rendőrség úgy döntött, lezárja a Görögország felőli határt.

2016.01.20 18:15MTI

A görög és a macedón sajtó beszámolói szerint - amelyeket a Nezavisne Novine című boszniai napilap összegzett a honlapján - a görög Idomeni és a macedón Gyevgyelija közötti átkelőt zárták le. Ez az átkelőhely a migránsok fő útvonalán fekszik, ezen a ponton lépnek be a legtöbben Macedóniába. A macedón hatóságok azt is elmondták, hogy a határt kedd este Szlovénia kérésére zárták le. A macedón sajtó találgatásai szerint a határzár lehet a főpróbája annak a szigorúbb és hosszan tartóbb lezárásnak, amelyre Németország, Ausztria és Szlovénia március elsejével készül. Az említett országok jelentősen csökkentenék az Európai Unióba érkező migránsok számát.

Mintegy 350-350 migráns rekedt a határ két oldalán, mert a macedón hatóságok nem engedik őket továbbhaladni. Korábban a görög rendőrség azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy mintegy 600 menekült rekedt náluk, többségében szíriaiak, afgánok, irakiak.

A macedón rendőrség a török Anadolu hírügynökségnek is megerősítette, hogy lezárták a határt. Mint mondták: az iránymutatásokat az európai országoktól kapják, és ezek alapján csak azokat engedhetik át, akik a regisztrációkor a célországot is feltüntetik. Aki nem nevezi meg, hogy hová menne, azt nem engedik tovább. Szerbiával ellentétben Macedónia egyelőre nem jelentette be, hogy azért kéri a célország feltüntetését, mert csak az Ausztriába és Németországba igyekvőket engedheti tovább. A macedón rendőrség emellett azt is közölte, hogy Szlovénia azért is kérte a migránsok feltartóztatását, mert meghibásodás történt a nemzetközi vasútforgalmat bonyolító útvonalon.

Macedónia novemberben már szigorított a határellenőrzésen, csak azokat engedte tovább, akik háború sújtotta övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A szűrés most ismét a balkáni országban kezdődik. Emellett a migránsok útjának szabályozása érdekében Macedónia kerítést épített Görögországgal közös határának egyes szakaszain.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.