Nem vonták ki a forgalomból

Vallott a kínai tévében az "eltűnt" hongkongi könyvkiadó-könyvesboltos

Feltűnt a Kínai Központi Televízió (CCTV) egyik vasárnapi műsorában azoknak a hongkongi könyvesboltosoknak az egyike, akiket november óta eltűntként kezeltek a kínai különleges közigazgatási övezetben, és akiknek hollétéről a közvélemény azt sejtette, hogy egy titkos kínai akció során "vonták ki őket a forgalomból".

2016.01.18 23:30MTI
hirdetés

A világsajtót többször is bejárt hír szerint a Mighty Current elnevezésű kiadó társtulajdonosának, a svéd állampolgársággal rendelkező Kuj Min-hajnak rejtélyes körülmények között veszett nyoma még tavaly október végén a thaiföldi Pattayán. Kuj eltűnésével nagyjából egy időben jelentette a média, hogy könyvesboltjának három másik alkalmazottját, menedzsereit, valamint a kiadó igazgatóját sem találják.

A férfi a kamerák előtt most kijelentette, hogy annak idején több mint 12 évvel ezelőtti, felfüggesztett börtönbüntetésének letöltése elől szökött Hongkongba. A két év börtönt azért szabták ki, mert ittasan vezetve egy egyetemi hallgató halálát okozta Ningpo városában. Az ítélet része volt, hogy Kuj a kínai szárazföldet nem hagyhatja el.

Elmondása szerint tavaly október végén önként adta fel magát a kínai szárazföldi hatóságoknál. Azt is mondta, hogy bár svéd állampolgár, kínainak tartja magát és kínaiként kíván felelni a tettéért.

A CCTV és az állami Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Kuj más bűncselekményeknek is részese volt, ezek ügyében folyik a nyomozás.

Kuj Min-haj eltűnése miatt Svédországban behívatták a thai nagykövetet, a svéd külképviseleteket pedig Bangkokban és Pekingben is a férfi hollétének kiderítését célzó vizsgálatokra utasították.

A Mighty Current vállalatot 2012-ben alapították, és eddig körülbelül 80 könyvet adott ki. A szóban forgó könyvesbolt már 1994 óta árul olyan politikai témájú könyveket, amelyek a kínai szárazföldön az olvasók számára nem hozzáférhetők, s ezért népszerű az onnan érkező turisták körében.

A televíziós interjú sugárzását követően alig egy órával egy másik eltűnt könyvárus, Li Po felesége is jelezte, hogy kétoldalas, kézzel írott levelet kapott a férjétől, amelyben tudatja, hogy jól van, és arról is ír, hogy a kínai szárazföldi hatóságok a Kujjal kapcsolatos nyomozás során "haladást értek el". Li levelében állítólag elítélően nyilatkozott "sötét múltú" kollégájáról.

A könyvkiadó munkatársainak, a könyvesboltosoknak az eltűnése nyomán széles körű hongkongi és külföldi kampány indult; demonstrációk résztvevői, hongkongi ellenzéki politikusok és nemzetközi jogvédők követelték az előkerítésüket azzal a gyanúval, hogy a pekingi titkosszolgálatok rabolták el és vitték őket a kínai szárazföldre, mert újabb kényes témájú, az ország elnökének szerelmi ügyeit taglaló könyv kiadására és terjesztésére készültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.