Tudomány

Gazdag leletegyüttest rejt egy ókori kínai teherhajó

Több mint 14 ezer relikviát találtak abban az ősi kínai teherhajóban, amelyet a Dél-kínai-tengerben fedeztek fel 30 méter mélyen még 2007-ben.

2016.01.11 18:16MTI

Az ősi tárgyak többsége porcelán termék, edények, tálak, kancsók, tányérok, amelyeket az akkor ismert kínai porcelánműhelyek állítottak elő - közölte Liu Cseng-csi, Kuangcso tartomány régészeti és kulturális ereklyék intézetének helyettes vezetője.

Január 5-ig a gazdag leletből a régészek feltártak még több száz arany, ezüst és réztárgyat, valamint mintegy 17 ezer darab rézérmét. A nagyon jó állapotban fennmaradt hajó a korai Déli Song-dinasztia (1127-1279) idején épült. Maradványai 22 méter szélesek és kilenc méter hosszúak.

Liu elmondta, néhány ereklyén még most is rajta van származása helyének és a készítő cégnek a neve, ami jól tükrözi a dinasztia idején virágzó gazdaságot, kereskedelmet.

Találtak a hajón személyes tárgyakat, karkötőket, gyűrűket és nyakláncokat is, ami arról árulkodik, hogy elsüllyedésekor fedélzetén kereskedők és utasok is tartózkodtak - tette hozzá. Teljes feltárását még az idén befejezik a kínai régészek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.