Reakció

Japán együttműködik az Egyesült Államokkal Észak-Korea kérdésében

A két ország szorosan együttműködik a történtekre adandó válaszlépések terén.

2016.01.07 07:56MTI

Abe Sindzó japán kormányfő telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnökkel az észak-koreai nukleáris tesztről, és abban állapodott meg vele, hogy a két ország szorosan együttműködik a történtekre adandó válaszlépések terén - közölték csütörtökön japán kormánytisztviselők.

A Kyodo hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint Abe azt hangsúlyozta Obamának, hogy a nemzetközi közösségnek határozott lépéseket kell tennie Phenjannal szemben, hogy ezáltal egyértelmű üzenetet küldjenek az országnak, és megakadályozzák a további hasonló provokációkat.

A források szerint Obama közölte, hogy az észak-koreai nukleáris teszt veszélyt jelent a kelet-ázsiai térség békéjére, és az Egyesült Államok lépéseket fog tenni Japán és más szövetségesei védelme érdekében.

Észak-Korea szerdán jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. Nem sokkal korábban térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység, vélhetően robbantás okozta földrengést észleltek Észak-Korea területén. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.