Veszélyben a sajtószabadság Horvátországban?

Meggyilkolták a Nacional hetilap volt főszerkesztőjét Zágrábban

Élesen elítélte pénteken több nemzetközi szervezet és a horvát sajtó a Nacional című hetilap volt főszerkesztőjének és marketing-igazgatójának előző esti meggyilkolását.

2008.10.24 19:45MTI - Fotó: MTI

Pokolgépes merényletben megölték tegnap a Nacional című horvát hetilap tulajdonosát, Ivo Pukanicot és Niko Franjic marketingigazgatót. A két újságírót gépkocsijuk alá rejtett pokolgép ölte meg a székház udvarán.

Az Európa Tanács (ET) szerint veszélybe került a sajtószabadság Horvátországban. "Ezek a gyilkosságok nemcsak a közbiztonságot veszélyeztetik, de a sajtó- és szólásszabadságot is fenyegetik" - mondta Terry Davis, a szervezet főtitkára pénteken.

Hangsúlyozta, hogy a sajtó két munkatársának megölése nyilvánvalóan a szervezett alvilág által elkövetett gyilkosságok körébe tartozik. Az ET sajtószabadság-képviselője, Andrew McIntosh kijelentette:

"Horvátországban nem szokatlan, hogy halálosan megfenyegetnek újságírókat. A demokráciát és a jogállamiságot kérdőjelezi meg, ha ezeket az eseteket nem vizsgálják ki teljes mértékben".

A Nemzetközi Újságíró-szövetség (FIJ) határozottan elítélte a gyilkosságokat. Brüsszelben nyilvánosságra hozott közleményében egyúttal óva intett "a sajtószabadságot és az oknyomozó újságírást fenyegető erőszakhullámtól Horvátországban".

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője szintén elítélte a merényletet Bécsben kiadott nyilatkozatában.

Szerinte a megdöbbentő eset ismételten tanúsítja, hogy az újságírás továbbra is fölöttébb veszélyes hivatásnak számít az EBESZ-térség bizonyos részeiben.

A mostani bűntény a törvénysértések leleplezésén fáradozó média elleni terrorhullám része - hívta fel rá a figyelmet. Egyszersmind szükségesnek nevezte, hogy a horvát kormány a demokrácia védelme érdekében megfékezze az újságírók ellen irányuló erőszakot.

A pokolgépes merénylet helyszíne Zágrábban - Fotó: MTI

Megbélyegezte a gyilkosságot a Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) is. A bécsi székhelyű szakmai szövetség szerint a merénylet az utóbbi évek egyik legsúlyosabb támadásának tekinthető a sajtószabadság ellen, s nemcsak Horvátországban, hanem az egész délkelet-európai térségben.

A horvát lapok élesen elítélték a merényletet. "Terrorizmus!" állt öles betűkkel a Jutarjni List pénteki címlapján. A szerkesztőségi cikk címe: "A szervezett bűnözés győzelme az állam fölött". A gyilkosság az egyik legsúlyosabb vereség volt, amelyet a horvát politikai rendszerre mértek - írta a lap.

A Vecernji List szerint "Horvátországban a bűnözők magukhoz ragadták a hatalmat". A lap úgy véli, hogy a csütörtöki gyilkosság felér azzal az üzenettel, hogy az alvilági elemek úgy tartják, ők irányítják az országot, élet és halál urai.

Ivo Pukanic volt főszerkesztőt és Niko Franjic marketingigazgatót a főszerkesztő Lexus gépkocsija alá rejtett pokolgép ölte meg a Nacional lapcsoport székházának udvarán.

Pukanic öt éve azzal tette ismertté nevét, hogy a Nacional főszerkesztőjeként sikerült exkluzív interjút készítenie az akkor még szökésben lévő horvát háborús bűnössel, Ante Gotovina tábornokkal.

Stjepan Mesic horvát államfő az állami televízióban még csütörtök este kijelentette, a robbantással "a terrorizmus megérkezett a horvát főváros utcáira".

"A bűnözői körök soha nem látott kihívást intéztek a jogállam ellen. Vagy ők, vagy mi... a jogállam és a polgárok biztonsága a bűnözők, terroristák, a maffia ellen" - fogalmazott.

Ivo Sanader
miniszterelnök láthatóan megrendülve újságírók előtt kijelentette: nem fogja engedni, hogy "Horvátország Bejrúttá váljon". "Ez többé nem egyszerűen a szervezett bűnözés elleni harc, hanem olyasvalami, aminek mindannyian ellenszegülünk Horvátországban" - mondta.

Horvátország csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, és az egyik legfontosabb kritérium, amelynek meg kell felelnie a felvételhez, hogy visszaszorítja a szervezett bűnözést és a korrupciót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.