2 éve halott az újságírónő

Anna Politkovszkaja meggyilkolására emlékeztek Moszkvában

Anna Politkovszkajára, a Novaja Gazeta című lap újságírónőjére emlékeztek kedden Moszkvában, meggyilkolása második évfordulóján, a néhány száz résztvevő a gyilkosság teljes felderítését, a megbízók és a tettesek megnevezését és megbüntetését követelte.

2008.10.07 17:33MTI

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője arra mutatott rá, hogy az ügy már bírósági szakaszba került, de a gyilkos és a bérgyilkosság megrendelője még mindig szabadlábon van. 

"Néhány főnök azt mondja, az ügy lezárult, de mi nem hagyjuk magunkat becsapni: az ügy nem zárult le, amíg a megbízó és a gyilkos szabadlábon van. Nem felejtünk és nem bocsátunk meg" - mondta. 

Vszevolod Bogdanov, az orosz újságírók szövetségének elnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 15 évben Oroszországban mintegy 300 újságíró vesztette életét, s miközben a gyilkosságok felderítési aránya az országban 80 százalék, az újságírók esetében csak 15 százalék. 

Szólt az egybegyűltekhez Garri Kaszparov ellenzéki politikus és Ljudmila Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet vezetője is. Alekszejeva korábban annak az aggodalmának adott hangot, hogy a megbízókat soha nem találják meg. Borúlátóan nyilatkozott a Politkovszkaja-gyilkosságról, az ugyancsak a Novaja Gazetánál dolgozó, rejtélyes körülmények között elhunyt Jurij Scsekocsihin ügyéről és Galina Sztarovojtova parlamenti képviselő megöléséről Vlagyimir Lukin, emberjogi megbízott is, aki szerint mindhárom esetben politikai gyilkosságról van szó. 

Anna Politkovszkaját, aki egyebek mellett a csecsenföldi háborúról szóló leplező írásaival szerzett nevet magának, két éve lőtték le annak a háznak a kapujában, ahol lakott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.