"Az esetnek nincs politikai oka"

Meggyilkolták egy ismert cseh vállalkozó fiát Prága központjában

Meggyilkolták egy ismert cseh vállalkozó fiát Prága központjában. A tragikus esemény csütörtökön éjfél előtt egy luxusvendéglőben történt alig két órával azután, hogy ott bemutatták Jirí Paroubeknek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnökének, volt kormányfőnek az új könyvét - közölte a prágai rendőrség.

2008.10.10 16:45MTI

Paroubek a gyilkosság elkövetésekor már nem volt a teremben, s pénteken sajtóértekezleten hangsúlyozta: az eseménynek nincs semmiféle politikai oka, illetve nincs kapcsolatban az ő személyével és a szociáldemokrata párttal. A politikus ugyanakkor mély együttérzését fejezte ki az áldozat családjának. 

Az áldozat Václav Kocka, a prágai Vystaviste kiállítási és pihenőpark üzemeltetőjének, az idősebb Václav Kockának a fia. A gyilkosságot Bohumír Duricko követte el, aki a szemtanúk szerint már ittasan érkezett a rendezvényre. A két férfi ott később állítólag összeszólalkozott, majd megtörtént a tragédia: Duricko három pisztolylövéssel végzett Kockával. 

Kocka és Duricko is a szociáldemokrata párt hívei, s a cseh sajtó szerint mindketten közeli viszonyban voltak Paroubekkel. A politikus viszont leszögezte, hogy Durickót ugyan ismeri, de már régen nem szokott vele találkozni és nem tartozik baráti köréhez. 

A tettest a rendőrség őrizetbe vette. A két vállalkozó neve két éve, a 2006-os képviselőházi választás idején került be a köztudatba egy nyilvánosságra került titkos rendőrségi jelentés kapcsán. Az úgynevezett Kubice jelentésben azt állt, hogy vezető szociáldemokrata politikusok kapcsolatban voltak a vállalkozói alvilággal. Megfigyelők szerint a jelentés - amelyet a Cseh Szociáldemokrata Párt és a média egy része is súlyos politikai botránynak tart - végül is hozzájárult ahhoz, hogy a 2006-os képviselőházi választást a Polgári Demokratikus Párt nyerte meg. 

Azóta bebizonyosodott, hogy a jelentés számos valótlanságot tartalmaz, azt azonban máig sem tudni, hogy ki adta azt át a médiának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.