A palesztin merénylőt lelőtték

Újabb két izraelit késeltek meg

Egy fiatal palesztin a dél-ciszjordániai város zsidó telepesek által lakott belvárosában, a Hadassza-épület szomszédságában támadt késével két húsz év körüli izraeli fiatalra.

2015.12.09 14:47MTI

Két izraeli megsebesült Hebronban egy szerda délben történt újabb késelésben, a biztonsági emberek lelőtték a palesztin merénylőt - közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Egy fiatal palesztin a dél-ciszjordániai város zsidó telepesek által lakott belvárosában, a Hadassza-épület szomszédságában támadt késével két húsz év körüli izraeli fiatalra.

Egyiküket a felsőtestén többször megszúrta, másikukat a lábán sebesítette meg könnyebben. A helyszínre érkező biztonságiak a palesztin merénylőt lelőtték. A két sebesült áldozatot mentővel egy jeruzsálemi kórházba szállították.

Legutóbb két napja, hétfőn történt késelés Hebronban, akkor a Pátriárkák sírjánál egy negyven év körüli izraeli sebesült meg, majd a támadót, egy 21 éves hebroni férfit lelőtték. Múlt szombaton őrizetbe vettek egy 18 éves palesztin nőt, miután a pátriárkák sírjánál elővett egy kést, és megpróbált megtámadni egy izraelit. Előzőleg pénteken egy izraeli katona sebesült meg könnyebben egy hasonló akcióban, ahol a biztonságiak a két rá támadó palesztin fiatalt lelőtték.

Az Izrael által 1967-ben elfoglalt Hebronban alig nyolcszázötven izraeli él mintegy kétszázezer palesztin között, komoly katonai erők védelmében.

Az utóbbi idők erőszakhullámában egyre nagyobb szerepet játszanak a hebroni támadások, az izraeli 10-es tévécsatorna katonai szakértője szerint az eddigi intifádák, a palesztin felkelések alapján "ez a város nehezen ébred fel, de ha megkezdődnek a helyi lázadások, akkor nehezen is nyugszik le".

A városban található Pátriárkák sírja nevű helyet szentként tisztelik mind a zsidók, mind a muszlimok. A hagyomány szerint ott temették el a zsidók ősatyját, Ábrahámot és övéit, aki egyben Ibrahim néven a muzulmánok Ismáel nevű prófétájának apja volt.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a hasonló támadások, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az az elkeseredettség áll, hogy a palesztinok elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.