Merényletek Párizsban

Egyre több szál vezet Belgiumba - a legbrutálisabb terroristát azonosították

Valószínűleg egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója.

2015.11.16 08:47MTI

Egyre több szál vezet Belgiumba: a párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetőjét keresik, a 26 éves Abdeslam Salah bérelhette azt a fekete színű VW-t, amellyel a merénylők a Bataclan rendezvényközponthoz érkeztek. A rendőrség gyanúja szerint Abdeslam Salah és két fiútestvére közvetlenül részt vett a merényletekben, és azok előkészítésében. Sajtóinformációk szerint pedig egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója.

screenshot

Valls szerint máshol is támadások várhatók

Manuel Valls francia miniszterelnök arra figyelmeztetett: a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben. A francia hírszerzés nyár óta több támadást hiúsított meg - tette hozzá.

Belga állampolgár volt a merényletek szervezője 

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója - jelentette hétfőn az RTL párizsi rádióállomás.

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Az M1 tudósítója szerint Berlin is gyászol, de eközben megerősítették a biztonsági intézkedéseket mind a repülőtereken, mind a határokon. A korábbiaknál több rendőrt látni az utcákon.

A német belügyminiszter is megszólalt a szír útlevél kapcsán, a bajor pénzügyminiszter pedig Angela Merkelt bírálta. Az a Horst Seehofer kelt a kancellárasszony védelmére, aki nemrég a bajor határszakasz lezárásával fenyegette meg Merkelt, ha nem változatat a szövetségi menekültpolitikán.

Párizsban még mindig tart a gyász

Ma van az első munkanap Párizsban, a brutális terrortámadás után. Még mindig tart a nemzeti gyász, de az iskolák már kinyitottak, délután pedig kinyitnak a múzeumok is. Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a város nyugodt, csendes. A megtalált szír útlevél kapcsán viszont egyre több a kérdőjel.

Nagy erőkkel keresik a VW-t bérlő férfit

Folyamatosan azonosítják párizsi terror áldozatait. Összesen 129-en vesztették életüket a merényletben. Több mint 350-en megsérültek és még mindig csaknem százan vannak kritikus állapotban. Ezért félő, hogy tovább is nőhet az áldozatok száma. Az elkövetőkről is egyre több információ derül ki. A szálak Belgiumtól Szíriáig vezetnek.

A hatóságok Montruilben, Párizs keleti külvárosában találták meg azt a fekete Seatot, amellyel a gyanú szerint helyszínről-helyszínre jártak a támadók a péntek éjjeli merényletkor. Egy szemtanú arról beszélt, hogy a megtalált kocsinak az ablakát betörték - valószínűleg bomba után kutattak. A járműben több gépfegyvert találtak.

A kocsi azt jelentheti, hogy néhány támadó vagy legalábbis segítőik el tudtak menekülni a merényletek után. A belga közszolgálati televízió úgy tudja: a rendőrség hajtóvadászatot hirdett még legalább egy ember után.

A megnevezett, 29 éves férfi francia állampolgár volt, az észak-francia Chartes nevű kisvárosban élt, szülei algériai bevándorlók voltak. Korábban kisebb bűncselekményekért elítélték, és a hatóságok már öt éve figyelték, mert tartottak attól, hogy radikális csoportokhoz csatlakozhat. A nyomozók nem tartják kizártnak, hogy a férfi Szíriában is járt. A vizsgálat miatt családja három tagját és mintegy tucat másik embert őrizetbe vettek.

Egy belga rendszámú, fekete Volkswagen Polot is keresnek még a hatóságok. Ezt a bataclani koncertteremnél látták utoljára, valószínűleg a túszejtők használhatták. A Brüsszelben született Abdeslam Salah bérelhette a kocsit, a rendőrség gyanúja szerint Abdeslam Salah és két fiútestvére közvetlenül részt vett a merényletekben, és azok előkészítésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.