Négyhónapos késéssel

Végre Vucic is leróhatta kegyeletét a srebrenicai áldozatok előtt

A népirtás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen nem tehette meg, mert a tömeg kifütyülte és megdobálta.

2015.11.11 11:57MTI
Forrás: Youtube

Lerótta kegyeletét a srebrenicai mészárlás áldozatai előtt Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán, aki ezt júliusban, a népirtás 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen nem tehette meg, mert a tömeg kifütyülte és megdobálta. A szerb kormányfő 5 millió eurós támogatást ígért Srebrenicának.

A szerb kormányfő egy gazdasági és befektetési konferenciára érkezett a kelet-boszniai városba, ahol bejelentette: Belgrád 5 millió euróval támogatja Srebrenicát. Ebből kétmillió már hétfőn a település költségvetésében lesz, hárommilliót pedig különböző projekteken keresztül kap meg a város - mondta Aleksandar Vucic.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb kormányfő kijelentette, hogy szeretné, ha egyre jobb lenne az együttműködés a szerbek és a bosnyákok között, és a két nép, illetve a két ország békés közös jövőt tudna építeni. "Srebrenica minden lakosa, akár bosnyák, akár szerb, számíthat arra, hogy több pénze és jobb élete lesz" - fogalmazott Vucic. A szerb miniszterelnök mellett számos szerb befektető is ellátogatott a boszniai városba azzal a céllal, hogy befektetési lehetőségeket, támogatandó projekteket találjon.

A szerb-boszniai kapcsolatok javítása érdekében a két kormány a múlt szerdán együttes ülést tartott, amelyen térségbeli együttműködés előmozdításáról, valamint a Belgrád-Szarajevó vasútvonal kiépítéséről tárgyaltak. Ez volt az első alkalom, hogy az 1992-1995-ös délszláv háború lezárása óta a két kormány közös tanácskozást tartott.

A szerb miniszterelnök látogatása miatt megerősítették a rendőri jelenlétet, a politikus útját helikopterekkel is figyelték.

Júliusban Aleksandar Vucic személye legfőképpen azért váltott ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt, a boszniai háború idején - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg". Kijelentéséért azóta bocsánatot kért, 2010-ben pedig a srebrenicai mészárlást már "szégyenletesnek" nevezte. A júliusi megemlékezés előtt írt nyílt levelében már úgy fogalmazott, hogy Srebrenicában "szörnyű bűncselekmények" történtek.

1995 júliusában Srebrenicában több mint nyolcezer muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg a boszniai szerb katonák. Maradványaik 407 helyszínről kerültek elő, ezek közül 93 tömegsír volt, míg 314 helyen csak felszínesen temettek el egy-egy áldozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.