Memento

Srebrenica: megdobálták a távozó szerb kormányfőt

Megdobálták Aleksandar Vucic szerb kormányfőt szombaton a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen, amíg az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el; Vucic megsérült, és sietősen távozott a helyszínről.

2015.07.11 13:35MTI

A tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a távozó szerb kormányfőt, aki a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt. A szerb miniszterelnök arca könnyebben sérült, és eltört a szemüvege. Helyszíni beszámolók szerint a támadók azt kiabálták: "Pusztulj el, te csetnik!" és "Öld meg!" A szerb miniszterelnök testőrei mellett a helyi rendfenntartó erőknek is közbe kellett lépniük. Az egyik támadót később elfogták.

Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint a támadás "emberölési kísérlet" volt.

A történtekre reagálva Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint ez nemcsak a szerb kormányfő, hanem egész Szerbia, valamint az ország együttműködési szándéka és békepolitikája elleni támadás volt. Szerinte ez a srebrenicai mészárlás átpolitizáltságának negatív következménye, ami a megbékélés helyett most újabb megosztottsághoz és gyűlölethez vezetett.

A szerb kormány délután rendkívüli ülést tart a történtek miatt.

A megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, a bűncselekményeket "egyes konkrét személyek követték el".

Aleksandar Vucic személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg".

Bill Clinton: "a boszniai közvetítés volt a legfontosabb tettem"

Bill Clinton volt amerikai elnök szombaton a Srebrenica mellett Potocari emlékhelyen élete legfontosabb tettének nevezte azt, hogy a srebrenicai mészárlás után amerikai közvetítéssel véget lehetett vetni a boszniai háborúnak.

Mint fogalmazott: sajnálja, hogy sokat kellett várni arra az egyetértésre, amelynek végén az Egyesült Államok és a NATO nagyobb erővel lépett fel, hogy megállítsa az erőszakot Bosznia-Hercegovinában. (1995. november 21-én az amerikai Daytonban Jugoszlávia, Horvátország és Bosznia vezetői keretmegállapodást kötöttek, amely lezárta a boszniai háborút.) Clinton örömét fejezte ki, hogy azóta meg lehetett tartani a békét, hozzátette azonban: "tartozunk az áldozatoknak". Kijelentette: nem szeretne még egyszer a srebrenicaihoz hasonló vesztőhelyet látni, de "a világban azonban még mindig a nemzeti hovatartozáson, a fajon és a hiten alapuló háború uralkodik".

Arra kérte a jelenlevőket, hogy ne engedjék meg, hogy az emlékhely csak egy tragédiára emlékeztessen, hanem váljon olyan hellyé, ahová mindenki elmehet, és váljon az egység és a demokrácia helyszínévé. Emellett köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek, amiért megjelent a megemlékezésen, és fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. Korábban csak Boris Tadic szerb elnök járt a srebrenicai megemlékezésen 2010-ben.

A srebrenicai mészárlás Bill Clinton elnöksége idején történt, és ő avatta fel 2003-ban a potocari emlékközpontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.