Jemen

Násznépet találtak el a szaúdi koalíció gépei

Legalább tizenöten meghaltak és huszonöten megsebesültek Jemenben.

2015.10.08 07:51MTI

A síita húszi felkelők ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci repülőgépei egy esküvőt ünneplő násznépre mértek csapást - közölték csütörtökre virradó éjjel szemtanúk és biztonsági tisztségviselők.

A légicsapás a beszámolók szerint egy, a húszi lázadókat támogató törzsi vezető otthonát érte Szanban városában, a fővárostól, Szanaától 113 kilométerre délkeletre. A szaúdi vezetésű koalíció nem kommentálta a híreket.

Szeptember végén a szunnita koalíció gépei állítólag több mint 130 ember halálát okozták, amikor lebombázták egy lakodalom résztvevőit Jemenben. Ezt azonban múlt heti közleményükben tagadták a koalíciót alkotó arab államok.

A jemeni konfliktusban a síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert kormánnyal.

A szaúdiak vezette, az Egyesült Államok támogatását élvező szövetségesek március óta intéznek légitámadásokat a lázadók ellen. Nemzetközi emberi jogi csoportok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy egyre több a civil áldozat a konfliktusban.

Az ENSZ adatai szerint a jemeni polgárháborúban eddig ötezer ember vesztette életét, nagyjából 25 ezer pedig megsebesült.

A harcok következtében 1,3 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására az országon belül.

A síita húszi lázadók szerdán azt közölték, hogy hajlandóak részt venni az országot hónapok óta sújtó konfliktus rendezésében az ENSZ által javasolt béketerv alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.