Győzelem

A jemeni kormányerők visszafoglaltak egy stratégiai fontosságú tengerszorost

A kormánypárti jemeni erők és a Szaúd-Arábia vezette szövetségesek visszafoglalták a húszi lázadóktól a Vörös-tengerbe és az Ádeni-öbölbe vezető Báb-el-Mandeb-szorost, és visszaállították ellenőrzésüket a stratégiai fontosságú tengerparti terület felett.

2015.10.01 17:57MTI

"A csütörtökön indított nagyszabású hadművelet során a jemeni kormány, az ellenállás és a szövetséges erők felszabadították a Báb-el-Mandeb-szorost és Majún szigetét, hogy biztonságossá tegyék ezt a fontos tengeri utat" - közölte Rádzseh Bádi kormányszóvivő a dél-jemeni Ádenből.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó helyi lakosok azt mondták, hogy a légierő csapásainak és hadihajók rakétatámadásainak támogatásával a kormányerők jelentős előrenyomulást hajtottak végre a szárazföldön, a tengerszoros elestét azonban ők egyelőre nem tudták megerősíteni.

A hat hónapja tartó jemeni háború miatt megfigyelők aggódtak a Báb-el-Mandeb-szoroson áthaladó, az Egyesült Államokba és Európába tartó kőolajszállítmányok biztonsága miatt. Naponta több mint 3,4 millió hordónyi olaj haladt át 2013-ban a szoroson az amerikai energiaügyi tájékoztatási hivatal adatai szerint.

Az Arab-öböl menti országok Szaúd-Arábia vezette szövetsége márciusban avatkozott be a jemeni háborúba, hogy visszahelyezzék hivatalába az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók által megbuktatott kormányt, és visszaszorítsák Teherán növekvő befolyását a térségben.

A húszi mozgalom tagadja, hogy bármilyen támogatást kapna Irántól, és a főváros, Szanaa, valamint a Báb-el-Mandeb-szoros és más országrészek elfoglalását a Nyugat zsoldjában álló korrupt hivatalnokok elleni nemzeti forradalomként tüntették fel. A szárazföldi harcokban és légicsapásokban több mint 5400 ember halt meg az ENSZ szerint, országszerte éhínség dúl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.