Gyász

Juncker is meghatóan búcsúzott a Köztársaság Elnökétől

"Olyan emberek, mint Árpád, ritkán tűnnek fel egy nemzet, vagy akár egy kontinens történelmében..."

2015.10.06 20:18ma.hu

"Nagy szomorúsággal értesültem Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság korábbi elnökének haláláról.
Büszkén mondhatom, hogy volt szerencsém számos alkalommal találkozni vele, sőt, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy barátomnak hívhattam.
Útjaink sokszor keresztezték egymást a magyarországi kommunista hatalom végét követően.

Göncz Árpád rendíthetetlen és szerethető karakter volt a politikában, nem csak Magyarországon, de egész Európában. Göncz Árpádnak nagy szerepe volt abban, hogy a rendszerváltás békésen zajlott le. Veleszületett igazságérzet vezette, amelyet az a küzdelme ihletett, amelyet a 20. századot megmérgező totalitárius diktatúrák elleni folytatott.

A második világháború alatt a nácik ellen küzdő ellenállás tagjaként zsidókat mentett. Hasonlóképpen ellenezte a kommunista diktatúrát, majd börtönbe került az 1956-es szovjet hatalom elleni forradalomban vállalt szerepe miatt.
1963-as szabadulása után elismert és kiváló ellenzéki íróként tevékenykedett. Nem lepődöm meg ezért, hogy Göncz Árpád óriási népszerűségnek örvendő politikus volt Magyarországon. A demokrácia feltétlen híve volt, aki kivezette Magyarországot a diktatúrából.

Olyan emberek, mint Árpád, ritkán tűnnek fel egy nemzet, vagy akár egy kontinens történelmében. Olyan ember volt, aki morális meggyőződései szerint élt és a mai napig példaként áll előttünk. Igazi európai volt, aki tudta, hogy országa rendeltetése Európa, a demokrácia és a jogállamiság tisztelete.

Együttérzésemet küldöm családjának." - tolmácsolta Juncker szavait dr. Molnár Csaba, a DK képviselője Facebook-oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.