Gyász

Meghalt Göncz Árpád

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden.

2015.10.06 13:42MTI
mti

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel.

Temetéséről később intézkednek.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése alapján választotta a parlament augusztusban öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották.

Államfőként törvények százait ellenjegyezte, normakontroll kérésére feljogosító jogkörével kilenc alkalommal élt. Egy alkalommal ő maga kezdeményezett törvényt: indítványozta a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítás bűncselekménnyé nyilvánítását. Elnöksége idején ő volt Magyarország legnépszerűbb politikusa.

Göncz Árpád életében több kitüntetésben részesült, sok rangos egyetem fogadta díszdoktorává, több város díszpolgárává. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar embernek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

2012-ben, 90. születésnapja alkalmával gyermekei elhatározták a Göncz Árpád Alapítvány létrehozását az író-műfordító-politikus életének és munkásságának bemutatására, az 1956-os forradalom emlékének, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására, valamint művei és róla szóló művek megjelentetésének elősegítésére.

Orbán: tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett - írta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök.

Az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

Kormány: Göncz Árpád legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát

Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát - olvasható a kormány részvétnyilvánításában, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el kedden az MTI-hez.

A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

A kormány - a családdal egyeztetve - a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről - írták.

MSZP: Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt

Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi - közölte az MSZP elnöke kedden az MTI-vel.

Tóbiás József közleményében azt írta, szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki számára mérce, példa és jelkép is.

Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz.

Tóbiás József osztozik a család gyászában és azon van, hogy a szocialisták, méltók legyenek Göncz Árpád a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

A Jobbik részvétét fejezte ki

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt Göncz Árpád családja felé kedden.

LMP: Göncz Árpád fontos és példamutató szerepet töltött be

Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be - írta az LMP az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, amelyben részvétét fejezte ki Göncz Árpád volt köztársasági elnök családjának és hozzátartozóinak.

"A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!" - közölték.

DK: a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Facebook-bejegyzésben emlékezett meg Göncz Árpádról. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár "nem egyszerűen alámerülve" várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé - írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megtette, amit meg kellett tenni és amit akkor meg lehetett.

Úgy fogalmazott, kitűnő ember ment el közülünk, és nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is, itthon és külföldön, "mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban".

Navracsics Tibor EU-biztos is megemlékezett a volt államfőről

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa is megemlékezett a kedden elhunyt Göncz Árpád volt államfőről.

A magyar EU-biztos kedd délután Twitter-oldalán osztotta meg üzenetét: "Isten nyugosztalja Göncz Árpádot!".

Liberálisok: valódi liberális demokrata volt

Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű, a volt köztársasági elnök halálával egy igazi államférfit és egy valódi liberális demokratát veszítettünk el - közölte a Magyar Liberális Párt kedden az MTI-vel.

A méltatás szerint Göncz Árpád egész életét az elesettek, a rászorulók és a liberális eszmék védelmére tette fel. Miatta hitt rengeteg ember abban, hogy Magyarország egy napon fejlett, élhető ország lesz, teljesítményéhez soha, semmilyen körülmények között nem férhetett kétség.

Államfőként eltöltött tíz éve alatt mindenki Árpi bácsijává vált, Magyarországnak azóta sem volt ilyen népszerű köztársasági elnöke - emelték ki. Mind olyannak akartuk a demokráciát, amilyennek őt láttuk: derűsnek, közvetlennek, szerethetőnek - fogalmaztak. Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű - zárták soraikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.