Gyász

Mindenkit megrendített Göncz Árpád halála

Hivatalos közleményekben és magánbejegyzésekben is rengetegen megemlékeznek az első szabadon választott államfőről.

2015.10.06 17:01ma.hu

Áder János nyilatkozata Göncz Árpád köztársasági elnökre emlékezve

Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapján, 93 esztendős korában eltávozott az élők sorából Göncz Árpád, az 1990-ben ismét szabaddá és függetlenné vált Magyarország első köztársasági elnöke. Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.

Amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben.

Politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében.

Bajnai Gordon közösségi oldalon közzétett írása

Facebook

Megrendüléssel értesültem Göncz Árpád haláláról. Tisztelője voltam, az elmúlt huszonöt év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartom. Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát. Erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel. Szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét. Az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad. Hiányozni fog.

Nyugodjék békében!

Szili Katalin: a volt államfő embert próbáló időkben szolgálta a nemzetet

Göncz Árpád a magyar történelem fordulópontjain, embert próbáló időkben szolgálta nemzetét és a szabadság ügyét - írta Szili Katalin az Országgyűlés volt elnöke az egykori köztársasági elnök halála kapcsán.

Szili Katalin az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: Göncz Árpád feladatvállalásában úgy államférfiként, mint emberként példát mutatott. Nemzet és liberalizmus összekapcsolódott benne, plebejus maradt köztársasági elnökként is, halálával a haza egy államférfit veszített - fogalmazott a korábbi házelnök, aki őszinte részvétét fejezte ki a családnak.

Tarlós István részvétét fejezte ki

Tarlós István főpolgármester közleményben fejezte ki részvétét Göncz Árpád volt köztársasági elnök elhunyta miatt családjának.

A főpolgármester "egyúttal fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt" - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Wintermantel Zsolt: Nem csak politikusként...

Elment a harmadik Magyar Köztársaság első elnöke. Három kormány idején is ő állt az állam élén, és bár voltak ügyek, amelyekben komoly politikai csaták részese volt, valamennyi ellenfele, vitapartnere tisztelte és becsülte - írja Újpest polgármestere.

S ha egy pillanatra elfordítjuk a fejünket a politikától, lehetetlen nem megemlíteni, hogy a magyar irodalom, a kultúrakedvelő generációk tőle kapták többek között a Gyűrűk urát, vagy a 2001 Űrodüsszeiát is.

Nyugodjék békében Göncz Árpád.

Göncz Árpád emlékére gyászlobogó a Sándor-palotán, a jelenlegi köztársasági elnök hivatalának helyt adó épület homlokzatán 2015. október 6-án. Ezen a napon, életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság korábbi elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mécsesek és virágok Göncz Árpád volt köztársasági elnök házánál. Fotó: MTI Kovács Attila

Gyászlobogó Göncz Árpád volt köztársasági elnök házán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.