Illegális bevándorlás

Csehország nem fog fellebbezni a kötelező kvótarendszer ellen

Csehország nem fog fellebbezni az Európai Unió által a menekültek elosztására jóváhagyott kvótarendszer ellen.

2015.09.23 13:09MTI

"Habár nekem nem tetszik a kvóták használata, nem értek velük egyet, és ellenük is szavaztam, Európának nem szabad szétesnie a migránsválság miatt" - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Hozzátette, nem akarja tovább élezni a feszültséget azzal, hogy bíróságra vigye az ügyet.

"Csak egy bizonyos pontig lehet feszíteni a húrt, utána elszakad" - mondta.

Lubomír Zaorálek külügyminiszter szerdán a cseh parlament felsőházában ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy Csehország elfogadja azokat a kötelezettségeket, amelyeket az európai uniós belügyminiszteri megállapodás rótt ki rá.

A miniszter arról konkrétan nem szólt, hogy ez az álláspont vonatkozik-e a menekültkvótákra is, amelyeket Csehország eddig határozottan elutasított. Sem az EU, sem Csehország nem tud korlátlan számú menekültet befogadni - hívta fel a figyelmet Zaorálek, megjegyezve: a kvóták szankciók terhe alatt kötelezővé tehetik Csehország számára akár több tízezer menekült befogadását is.

"Mi azokat a kötelezettségeket, amelyek az európai megállapodásból számunkra következnek, elfogadjuk, ebben senkinek sem kellene kételkednie" - mondta a cseh külügyminiszter a szenátoroknak.

Zaorálek szerint a keddi belügyminiszteri döntésnek több része van, ezért nem helyes azt leegyszerűsítve cseh vereségként értékelni.

A cseh kormány szerdai ülésén foglalkozik az üggyel, és előreláthatólag megfogalmaznak egy álláspontot a belügyminiszteri döntéssel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.