Iszlám Állam ellen

Moszkva folytatni fogja a damaszkuszi rezsim felfegyverzését

Lavrov szerint országa ugyanúgy fog segíteni a szíriai vezetőknek, mint ahogyan segít Irak vagy más országok vezetőinek, amelyek terrorfenyegetéssel szembesülnek.

2015.09.13 15:15MTI

Oroszország folytatni fogja a fegyverszállításokat a damaszkuszi rezsimnek - közölte vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz közszolgálati tévének adott interjúban. "Természetesen voltak (orosz) katonai szállítmányok, vannak és lesznek is. Szükségszerű, hogy orosz szakértők is kísérjék őket, akik segítséget nyújtanak a katonai eszközök üzembe helyezéséhez, és kiképezik a szíriai személyzetet a fegyverek használatára. Nincs itt semmi titok vagy rejtély" - mondta a külügyminiszter.

Lavrov szerint országa ugyanúgy fog segíteni a szíriai vezetőknek, mint ahogyan segít Irak vagy más országok vezetőinek, amelyek terrorfenyegetéssel szembesülnek. Hozzátette, hogy a Szíria és Irak nagy területeit elfoglaló Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc hosszú és nehéz lesz.

Az IÁ merőben új jelenség a terrorizmusban, a szervezet egyfajta kváziállamot hozott létre, megalkuvást nem tűrő rendszert vezetett be az elfoglalt területeken, és természeti források eladásából táplálja terrorizmusát. Ráadásul - folytatta - nemcsak Szíriában és Irakban, hanem Libanonban, Jemenben, Afganisztánba és Líbiában is gyökeret eresztett, és ha nem sikerült csillapítani a feszültséget a térségben, az emberek félelemben fognak élni, és menekülni fognak jobb élet reményében.

Lavrov szerint az IÁ elleni harcból képtelenség kizárni a szíriai hadsereget, mert ez a létező leghatékonyabb erő ellene. Keményen bírálta a nyugati országokat amiatt, hogy Damaszkusz jóváhagyása nélkül indítottak légi hadjáratot az IÁ ellen, képmutatóan illegitimnek tartják Bassár el-Aszad elnököt, miközben legitimnek tekintették, amikor a vegyi fegyverek megsemmisítése zajlott.

A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken feltételezett orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Egyes hírforrások már egy készülő orosz beavatkozásról cikkeztek.

Moszkva először nem kommentálta ezeket az értesüléseket, de a minap elismerte, hogy fegyvereket szállít Aszad kormányának,  "évek óta" orosz katonák tartózkodnak Szíriában, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.