Párizsi vérengzés

Netanjahu és Abbász, Porosenko és Lavrov - együtt vonultak a terrorizmus ellen

A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

2015.01.12 07:19MTI

Ellenségnek számító és sokak által bírált politikusok együtt vonultak fel vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelyen mintegy ötven ország képviseltette magát.

A világ vezető politikusai közös autóbuszban érkeztek a francia elnöki hivatalból, ahol Francois Hollande államfő előzetesen vendégül látta őket. A politikusokat - akik közül többen is üdvözölték a menet menti házak ablakában lévő embereket - hatalmas tapssal fogadta a tömeg.

Néhány méter választotta el egymástól például Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, akik négy éve nem voltak ilyen közel egymáshoz. Az izraeli és palesztin vezető fogta közre egyébként a francia elnökbe karoló Angela Merkel német kancellárt és Ibrahim Boubacar Keita mali elnököt, valamint Donald Tuskot, az Európai Unió elnökét.

Netanjahu és Abbász nem tárgyaltak egymással Párizsban, és a közelség csak szimbolikus volt, miután az izraeli-palesztin párbeszéd már egy ideje zsákutcába jutott, és egyelőre nem is látszik a jele annak, hogy a felek közös tárgyalóasztalhoz ülnek a közeljövőben.

A párizsi rendezvényen egy másik ellenségnek számító politikai párost is együtt láthatott a világ: Petro Porosenko ukrán elnököt és Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Az ukrán elnök egyébként a megemlékezés előtt hazája helyzetről negyedórás megbeszélést folytatott a francia elnöki hivatalban Francois Hollande-dal és Angela Merkellel, az orosz külügyminiszter nem volt jelen a háromoldalú találkozón.

Az ukrán válság ügyében hétfőn egyeztet Berlinben az orosz, az ukrán, a német és a francia diplomácia a január 15-re a kazahsztáni Asztanában tervezett négyoldalú csúcstalálkozó reményében. Merkel és Hollande ugyanakkor már jelezte, hogy csak akkor látja értelmét egy ilyen típusú megbeszélésnek, ha addig érdemi előrelépés történik a szeptemberben elfogadott minszki megállapodás végrehajtásában.

"Nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem ezen a meneten" - mondta vasárnap este a német kancellár, aki üdvözölte, hogy "az egész világ támogatta" Franciaországot. "Ez azt mutatja, hogy sokan vallják magukénak a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjét" - tette hozzá a francia köztársaság jelszavára utalva.

Néhány nappal a Franciaországban a szólásszabadaság szimbólumának számító Charlie Hebdo szatirikus napilap szerkesztősége ellen elkövetett 12 áldozattal járó merényletet követően ugyanakkor több emberi jogi szervezet, jogvédő egyesület és lap is bírálta, hogy a médiaszabadságot korlátozó országok vezetői is meghívást kaptak a megemlékező felvonulásra.

>"Minek a nevében jönnek a sajtószabadságot elnyomó rezsimek képviselői felvonulni Párizsba egy olyan újság emlékére, amely mindig is a véleménynyilvánítás szabadágának legmagasabb koncepcióját védte? " - hangsúlyozta a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságírószervezet. Andrew Strohlein, a Human Rights Watch európai vezetője pedig a Twitteren "undorító képmutatásnak" nevezte egyes országok vezetőinek a részvételét a menetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.