Egyetlen emberrel találkozhat majd

Láthatatlan hallgatója lesz az Oslói Egyetem Társadalomtudományi Karának

Az új hallgató egyetlen egyszer sem jelenik majd meg sem az előadásokon, sem a kötelező szemináriumokon, sem pedig a vizsgákon.

2015.08.29 19:27MTI

Szeptembertől új levelező hallgatója lesz az Oslói Egyetem Társadalomtudományi Karának. Az új hallgató egyetlen egyszer sem jelenik majd meg sem az előadásokon, sem a kötelező szemináriumokon, sem pedig a vizsgákon. A távoktatáson kívül egy személy fogja tartani az egyetem és közte a kapcsolatot. Az új hallgató ugyanis életfogytiglani büntetését tölti Norvégia legbiztonságosabb börtönében, a nevét pedig ismeri az egész világ - ősztől politológiát tanul a tömeggyilkos Anders Behring Breivik.

Négy éve, hogy elkövette a bestiális gyilkosságokat. Először bombát robbantott Oslo kormánynegyedében, amelyben meghalt három ember, majd rendőrruhába öltözve elment Utøya szigetére, ahol a norvég Munkapárt ifjúsági szervezetének táborát tartották, és hidegvérrel agyonlőtt 77 fiatalt. A tárgyaláson csak annyit mondott: minden szélsőségestől elnézést kér, hogy nem sikerült többet megölnie.

Az azóta eltelt időben több könyv is megjelent vele kapcsolatban. Az egyiket az apja írta, benne saját felelősségét vizsgálva; a másikat a védőügyvédje arról, milyen érzés volt egy hidegvérű tömeggyilkost védeni; a harmadik az azóta elhunyt anyjáról szólt. Breivik maga is írt egy ezeroldalas kiáltványt, amelyben összefoglalta a teóriáját a világ hanyatlásáról és az újfajta lovagrendről, amely megmenti Skandináviát az iszlám fenyegetéstől.

Az Oslói Egyetem megvizsgálta Breivik felvételi kérelmét, és megállapította: rendkívül fontos, hogy az intézmény egyetlen ember miatt sem térhet el az általános alapító elvektől - nyilatkozta az egyetem rektora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.