Válogatás nélkül mészárolt

Négy évvel a Breivik-merényletek után ismét megnyitották a nyári tábort Utoya szigetén

Ismét megnyitották a Norvég Munkáspárt (AUF) ifjúsági tagozatának nyári táborát pénteken Utoya szigetén, négy évvel azután, hogy Anders Behring Breivik gépkarabéllyal válogatás nélkül mészárolt le fiatalokat az AUF 2011-es rendezvényén.

2015.08.07 15:55MTI

"Jó ismét itthon lenni" - mondta Mani Hussaini, az AUF elnöke pénteki nyitóbeszédében. "Július huszonkettedike mindig a sziget történetének része marad, azonban a történet legfontosabb részét még nem mesélték el. Az ugyanis még csak most következik" - tette hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a szociáldemokraták egykori elnöke és Norvégia akkori miniszterelnöke is ellátogatott pénteken Utoyára.

"Hatalmas a kontraszt az örömet és életerőt árasztó fiatalok, valamint aközött az Utoya között, amely a 2011. július 22-én lezajlott eseményekkel, gyásszal, veszteséggel és halállal kapcsolódik össze" - mondta a norvég rádió adásában. Idén mintegy ezer fiatalt várnak az AUF táborába a norvég fővárostól, Oslótól 40 kilométerre északnyugatra fekvő szigetre.

Anders Behring Breiviket huszonegy évi börtönbüntetésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal lemészárolt 69 fiatalt. Összesen hetvenhét embert ölt meg, a legtöbbjük tizenéves volt.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló férfi elfogása után azt vallotta, hogy tettével az országot akarta megmenteni "a muzulmánok tömeges beáramlásától".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.