Eltűnnek

Nyomkövetővel szereli fel a postaládák egy részét a brit királyi posta

Nyomkövetővel szereli fel a hagyományos piros utcai postaládák egy részét a brit királyi posta, mert az utóbbi időben egyre többet loptak el belőlük, főleg vidéken.

2015.08.03 21:10MTI
Fotó: Rikravado

A tolvajok akár ötezer fontot is kapnak egy-egy darabért, évente több mint száz utcai postaládát lopnak el Nagy-Britanniában. A posta szerint félő, hogy a lopások szaporodni fognak, főleg az ország elhagyatottabb részein, ezért a hivatal úgy döntött, nyomkövetővel látja el az emblematikus piros ládákat, amelyek legalább olyan híres jelképévé váltak a szigetországnak, mint a telefonfülkék.

A posta szóvivőjének tájékoztatása szerint még vizsgálják, milyen eszközöket szereljenek fel a ládákra, több lehetőséget is mérlegelnek. A veszteségek igen fájók, az ellopott darabok között volt négy olyan is, amelyeket még Viktória királynő uralkodása alatt (1837-1901) helyeztek ki. Ezeket még januárban lopták el három norfolki faluból.

Korábban a brit posta elárverezte a lecserélt darabokat, de ezzel a gyakorlattal 2003-ban felhagyott. Egyesek szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy most magas áron lehet eladni a lopott ládákat. Más vélemények szerint viszont azért lopják el őket, hogy hozzájussanak a küldeményekhez, köztük azokhoz, amelyekben csekket vagy pénzt adtak fel. A ládákra a fémtolvajoknak is fájhat a foguk.

Nagy-Britanniában a lakosság 98 százaléka a lakóhelyétől számított fél mérföldes körzetben talál levelesládát, ezt a postai szolgáltatások privatizálása után törvény írta elő. A szigetországban amúgy 1840 óta vannak utcai ládák. Ezeken általában látható, hogy mely uralkodó idején helyezték ki őket, méretük és alakjuk változatos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.