Csupán 8 százalékuk elégedett

Újabb mélyponton a brazil kormány népszerűsége

A gazdasági bajok és a Petrobras állami olajvállalatot övező korrupciós botrány közepette újabb mélypontra süllyedt Dilma Rousseff brazil elnök és kormánya népszerűsége egy friss felmérés szerint.

2015.07.22 07:56MTI

Az MDA közvélemény-kutató cég kedden közétett felmérése szerint a brazilok mindössze 8 százaléka elégedett Rousseff kormányának a munkájával, miközben 71 százalékuk csapnivalóan rossznak tartja kabinetje tevékenységét. Már a cég négy hónappal korábbi felmérésének adatai is lesújtóak voltak 11, illetve 65 százalékkal.

A most közölt felmérést július 12-16. között végezték 2002 ember megkérdezésével, a statisztikai hibahatár 2 százalék. Az MDA felmérése szerint Dilma Rousseff személyének a támogatottsága 15,5 százalék, viszont a megkérdezettek 62,8 százaléka véli úgy, hogy távoznia kellene tisztségéből. A baloldali brazil államfő fél éve kezdte el második elnöki mandátumát.

Brazília történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya egyre nagyobb hullámokat ver, a közvélemény és az ügyészség figyelme a gazdasági élet legbefolyásosabb képviselőire és megvesztegetett politikusokra összpontosul.

Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton, a Petrobras állami olajcégen keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel. A korrupciós hálózat felfejtése hónapok óta folyik. A Petrobras korábbi igazgatóját, Paulo Roberto Costát 12 év szabadságvesztéssel sújtották.

Egy curutibai szövetségi bíróság múlt csütörtökön a Camargo Correa építőipari konszern több csúcsmenedzserét ítélte börtönbüntetésre kőolaj-finomítók építése körüli rendellenességekért.

Vádemelés várható a legnagyobb brazil építőipari vállalat, a 181 ezer embert foglalkoztató, 28 országban tevékenykedő Odebrecht vezetője, Marcelo Bahia Odebrecht és a cég hét csúcsmenedzsere ellen is. Odebrechtet június 19-én vették őrizetbe.

A korrupciós botrány méretét 3,7 milliárd dollárra becsülik, a cég körüli üzelmek tíz évvel ezelőtt kezdődtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.