Tanítás

Ferenc pápa: a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények "tűnjenek el"

Mindenkinek erkölcsi kötelessége segíteni a szegényeket, a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények "tűnjenek el" - hangoztatta több százezer hívő előtt a bolíviai Santa Cruzban tartott miséjén csütörtökön Ferenc pápa.

2015.07.09 21:40MTI

"Jézus e helyen most is azt mondja nekünk: elég a kirekesztésből" - jelentette ki az egyházfő, aki bírálta a ma a világban eluralkodó szemlélet, "azt a logikát, amely mindent fogyasztási cikké akar változtatni, mindent eladhatóvá tesz, és (...) kizárja mindazokat, akik nem termelnek".

A misén több ezer, különböző etnikumokhoz tartozó bolíviai őslakos, így Evo Morales államfő is részt vett.

A közel kétórás szertartást, amelyen több felolvasás és ima két őslakos - guarani és ajmara - nyelven is elhangzott, vallási énekek is kísértek.

A katolikus egyházfő papamobiljában integetve érkezett a misére. A fogyasztói szemléletet ostorozó szentbeszéde előtt egy közeli Burger King gyorsétteremben berendezett sekrestyében öltözött át, amely a szertartás miatt zárva tartott. Az emberek a hideg ellenére már éjszaka és hajnalban gyülekeztek a délkelet-bolíviai város központjában lévő téren és a környező utcákon. A kormány munkaszüneti nappá nyilvánította a csütörtöki napot, hogy a dolgozók és a diákok is részt vehessenek a chiquitano indián fafaragók által készített oltár előtt bemutatott szertartáson, amelyet óriás kivetítőkön is követni lehetett. A pápa látogatásának idejére - amelynek biztonságára 17 ezer rendőr és katona felügyelt -, tilos volt a szeszesitalok fogyasztása, betiltották a zenés rendezvényeket is.

Fotó: Facebook/Papa Francesco - Jorge Mario Bergoglio

A 78 éves argentin pápa háromnapos ecuadori látogatás után szerdán érkezett Bolíviába. A több mint 4000 méter magasan elterülő La Paz-i repülőtéren Evo Morales, az ország első indián elnöke fogadta. Innen utazott tovább Santa Cruzba, az ország legnépesebb városába. A radikális baloldali Morales köszönetet mondott "a szegények pápájának", hogy "ellátogatott hozzánk a remény és a felszabadítás üzenetével".

Ferenc pápa pénteken dél-amerikai körútja utolsó állomására, Paraguayba utazik tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.