Dél-Amerika

Ferenc pápa a "remény kontinensére" utazik

Ecuador, Bolívia és Paraguay lesz az állomása Ferenc pápa vasárnap kezdődő kilencedik külföldi apostoli útjának, amelyet az argentin pápa az egész dél-amerikai kontinensnek szentel.

2015.07.05 08:40MTI

A legkisebb dél-amerikai ország Ecuador fővárosában, Quitóban kezdődik Ferenc pápa július 13-ig tartó és programokban sűrű útja. Ez lesz Ferenc pápa eddigi leghosszabb külföldi látogatása. Az argentin pápa második látogatása a dél-amerikai kontinensen: pápává választása után, 2013 nyarán, a Rio de Janeiróban rendezett Ifjúsági Világtalálkozón járt, de a brazíliai út még elődje XVI. Benedek programjának a része volt.

Ferenc pápa most a korábbi megfogalmazása szerint a "világ végén" levő Dél-Amerika és a nemzetközi geopolitikai színtér peremén fekvő három államot keresi fel. Ahogyan Pietro Parolin szentszéki államtitkár mondta, Ferenc pápa útja a "remény kontinensére" vezet, amely jelentős többségében katolikus. Ecuador, Bolívia és Paraguay "társadalmi és politikai laboratórium új fejlődési modellek számára, amelyekben a keresztény tradíció a polgári fejlődéssel és a társadalmi igazságossággal párosulhat" - nyilatkozta Paul Richard Gallagher érsek, vatikáni külügyminiszter. Hozzátette, hogy Ferenc pápa útja üzenet egész Dél-Amerika számára, hogy a kereszténység a mai napig képes érdemlegesen hozzájárulni az igazságosság, a fejlődés és a béke igényéhez.

Elemzők szerint a Ferenc pápa által jól ismert dél-amerikai egyház és társadalom jelentős átalakuláson ment keresztül. Korábban a katolicizmus a dél-amerikai társadalmak életének szerves részét képezte, jelenleg azonban folyamatosan erősödik a protestáns eredetű közösségek, valamint a szekták befolyása és a szekularizáció hatása is, amely a társadalmi egyenlőtlenségek mélyüléséhez vezetett.



Ferenc pápa az első misét az ecuadori Guayaquilban az Isteni Irgalmasságnak szentelt kegyhelyen mutatja be. Mindhárom országban két-két napot tölt: találkozik Rafael Correa ecuadori, Evo Morales bolíviai és Horacio Cartes paraguayi elnökkel, valamint a helyi papsággal és a civil élet képviselőivel. Ecuadorban az egyházfő egy idősek otthonát keresi fel, Bolíviában egy rabintézetet, Paraguayban egy gyermekkórházat. Az egyházfő a három országban élő etnikai kisebbségekkel is találkozik.

A nyolc napos látogatás alatt tervezett huszonkét pápai beszéd témái között szerepel majd a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, valamint a környezetvédelem is.

Az olasz sajtó értesülései szerint a Vatikánban aggodalommal kísérik a 78 éves egyházfő látogatását főleg a bolíviai La Pazban, amely 4600 méter tengerszint feletti magasságon van. Ferenc pápáról ugyanis köztudott, hogy egy beavatkozás miatt egy tüdővel él. Az egyházfőt orvosok is kísérik majd. Ezért nyilatkozta Marko Machicao bolíviai kulturális miniszter, hogy a pápa - a helyi lakosok szokása szerint - kokacserje-levelet rágcsálhatna az oxigénhiány elviselésére. Ezeket a máshol törvény tiltotta növényt a bolíviai kormány szentnek tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.