Járványveszély

Mégis van MERS-gyanús beteg Csehországban

MERS koronavírus-fertőzés gyanúja miatt a prágai Na Bulovce kórházba szállítottak egy cseh állampolgárt.

2015.06.16 17:39MTI

Csehországban most először észlelték valakin a járványos betegség tüneteit.

A 25 éves férfin, aki május második felében turistautat tett Dél-Koreában, már elvégezték az első előzetes teszteket, amelyek eredménye legkésőbb szerdán délelőtt lesz ismeretes. A férfi május 30-án tért vissza Csehországba, és miután észlelte magán a fertőzésre jellemző tüneteket, maga jelentkezett az orvosoknál, és kérte kivizsgálását.

Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a fertőzés gyanújáról van szó. "A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk. Minden szükséges biztonsági intézkedést megtettünk" - mutatott rá Nemecek. Hozzátette, hogy a cseh repülőtereken egyelőre nem foganatosítanak újabb biztonsági intézkedéseket.

"A további eljárás a tesztek eredményétől függ" - mondta a miniszter.

Csehországban ez az első eset, hogy valakin a járványos betegség tüneteit észlelték. Szlovákiában a múlt hét végén szállítottak kórházba egy dél-koreai férfit ezzel a gyanúval, de a fertőzés nem igazolódott be.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos. A kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Dél-Koreában az elmúlt hetekben kitört járványnak a legfrissebb közlések szerint 19 halálos áldozata van, míg a megbetegedettek száma 154.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.