Infekció

MERS-vírus: a WHO a járvány kiterjedésére figyelmeztet

Tovább nőtt a MERS koronavírus okozta halálesetek száma Dél-Koreában és a fertőzöttek száma is növekedett. Még mindig nincs rá gyógymód.

2015.06.13 09:29MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járvány nagy kiterjedésére figyelmeztetett, és újabb óvintézkedések megtételét javasolta az ottani hatóságoknak.

Pénteken a dél-koreai egészségügyi hatóságok 11 halottról adtak hírt, szombaton már 14 halálesetről tájékoztattak. Az első megbetegedés észlelése, május 20. óta 138 embert fertőzött meg a vírus. Az új fertőzöttek között van egy rohamkocsi sofőrje, aki a múlt héten két MERS-fertőzöttet vitt kórházba.

A számok azt mutatják, hogy Dél-Koreában 10,1 százalékos a betegek halálozási aránya. A halottak mind idősek voltak, akik más betegségekben is szenvedtek.Pénteken a hatóságok csak négy új fertőzöttről adtak hírt, ez a legkisebb növekmény a vírus megjelenése óta, és ez óvatos bizakodásra ad okot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatosan. A szombati adatok azonban rácáfoltak erre, az egy nappal korábbihoz képest megháromszorozódott az új fertőzések száma.

Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese WHO-szakértőkkel együtt egy hétig vizsgálta a dél-koreai járványügyi helyzetet, és szombaton Szöulban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a MERS-járvány "nagy és összetett", ezért a megbetegedések számának további növekedésére kell számítani. Fukuda szerint az összes eddigi fertőzés egészségügyi intézményekhez köthető, és a WHO-szakértők nem találtak arra utaló jelet, hogy a helyi közösségeken belül terjedne a kór.A dél-koreai hatóságok két kórházat különítettek el a MERS-fertőzöttek gyógyítására, és mintegy 3500 embert helyeztek karanténba. Fukuda felszólította a hatóságokat, hogy kutassanak fel kivétel nélkül mindenkit, aki kapcsolatba került MERS-fertőzöttekkel, zárják őket karanténba és tartsák megfigyelés alatt, a lappangási időre tiltsák meg számukra az utazást, kiváltképpen a távozást külföldre.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.