Szárazföldi haderők

A tűzszünet ellenére sem csitulnak a harcok Jemenben

Szórványos szárazföldi harcokról érkeztek jelentések csütörtökön Jemenből a két nappal ezelőtt életbe lépett tűzszünet ellenére.

2015.05.14 17:40MTI

A Jemenben beavatkozó nemzetközi koalíció kedden léptette életbe az öt napig tartó humanitárius tűzszünetet. Az ország nagy részében elhallgattak a fegyverek, a fővárosban például az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint azóta nem volt ilyen nyugodt az éjszaka, hogy a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi erők március végén megkezdték Szanaa bombázását.

A segélyszállítmányok célba juttatását lehetővé tévő tűzszünetet ugyanakkor több helyen megsértették, különösen az ország déli részében, ahol a jemeni síita húszi lázadók és a kormányerők között továbbra is harcok dúlnak.

A koalíció kijelentette, továbbra is szüneteltetik a légi hadjáratot annak ellenére, hogy a húszi milíciák legalább tizenkét esetben megsértették a tűzszünetet. Ugyancsak csütörtökön a Szaúd-Arábiába menekült jemeni kormány visszahívta Iránba akkreditált nagykövetét. Iránt a nemzetközi koalíció a húszik támogatásával vádolja.

Aláeddín Borudzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának elnöke pedig eközben az iszlám vallás árulójának nevezte a szaúdi uralkodót, az arab szövetség jemeni beavatkozását pedig a palesztinok elleni izraeli cselekményekhez hasonlította.

"Amerikai fegyverekkel gyermekeket gyilkolnak Jemenben, a cionista entitás bűneit ismételve" - mondta. Jemenben a síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen.

A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.